MIGRANTI SE SA GP IZAČIĆ VRAĆAJU U HOTEL “SEDRU”

Grupa od pedeset  migranata, koji su noć proveli na otvorenom  na GP Izačić vraća se u hotel Sedru, dok se sa GP Maljevac još uvijek ne razilaze.

Migranti su čekali ishod sastanka između ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i Operativne grupe za upravljenjem migracijama. Na tom sastanku dogovoreno je da se od danas reduciraju migrantske rute od Sarajeva prema Bihaću.

Također, danas je zaustavljen i priliv migranata, rečeno je na sastanku. Situaciju će dodatno olakšati i sutrašnje otvaranje kasarne Ušivak kod Hadžića, što je najavio ministar Mektić.

Migranti su, inače cijelu noć provesli na GP Izačić, podigli su šatore i , u toj grupi ima i maloljetnika, djece i žena, a sve vrijeme su sa njima bili službenici Granične policije i Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Unsko-sanskog kantona,  rekla je glasnogovornica GP Sanela Dujković.Uz Jedinicu granične policije Izačić, na terenu su i pripadnici Jedinice za podršku i kontrolu Terenske kancelarije zapad Granične policije.

“Nije bilo intervencije i migranti se osjećaju dobro. Nije bilo incidenata, niti potrebe za medicinskim intervencijama”, dodala je Dujković. Grupa migranata jučer je prešla put od Bihaća do Izačića, a i usput su im se pridruživali i drugi migranti.

Kordon graničnih policajaca spriječio im je prolaz na oko 200 metara prije graničnog prijelaza, potom su počeli pregovori da se migranti vrate ka Cazinu, ali ih je većina odlučila da ostane i prenoći pod vedrim nebom. Veća grupa migranata jučer je vraćena i sa graničnog prelaza Maljevac kod Velike Kladuše.

BHRT

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI