Više hiljada građana Sarajeva odazvao se pozivu Saveza udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i učestvovalo u antifašitičkom komorativnom maršu kako bi odali počast žrtvama Drugog svjetskog rata, a što je bio svojevrsni odgovor građana na misu za žrtve Bleiburga, koja se održavala istovremeno u sarajevskoj Katedrali.

Antifašistički marš je uz partizanske pjesme krenuo od Trga BiH, sa mjesta gdje je ustaška vlast u martu 1945. godine objesila 55 antifašista, odakle su se građani uputili prema Vječnoj vatri, jednom od antifašističkih simbola iz II svjetskog rata.

Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SUBNOR-a, kazao je da ovom komemorativnom šetnjom antifašisti žele svim građanima Sarajeva i BiH poručiti da je krajnje vrijeme da se prestane kopati po krvavim ranama prošlosti.

Crkveni velikodostojnici i političari, podvukao je, trebaju se takmičiti u tome ko će omogućiti bolju budućnost, život građanima i uticati na suživot i toleranciju. Svi zajedno trebamo se okrenuti budućnosti, naglasio je Skenderagić, te dodao da okupljeni građani u mirnoj i dostojanstvenoj šetnji žele poslati poruke mira.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, koji se također pridružio maršu, kazao je da je jedini cilj građana Sarajeva i antifašista da se „oda počast žrtvama“.

Ovim maršom Sarajevo je svjedočilo da je grad koji baštini antifašističke tekovine i da se duboko protivi svakom veličanju zločinaca, čak i u slučaju kada se to radi pod krinkom mise za žrtve stradale na Bleiburgu koja je danas služena u Katedrali.

Novinarskim ekipama bio je onemogućen pristup Katedrali, koju su obezbjeđivale jake policijske snage. Na misi koju je predvodio kardinal Vinko Puljić prisustvovalo je dvadest pozvanih vjernika i svećenstvo.

Prije početka marša šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, zajedno s drugim ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice, položila cvijeće za žrtve Drugog svjetskog rata na Spomen-parku Vraca i Jevrejskom groblju u Sarajevu.

Podsjećamo, od prve najave da će kardinal Puljić u Sarajevu služiti bjaburšku misu uslijedile su brojne negativne reakcije kako sarajevske tako i demokratske javnosti BiH uz upozorenje da ona vrijeđa žrtve fašističkih zločina.

Bosanski franjevac Marko Oršolić upozorio je da misa za žrtve Bleiburga, rata i poslijeratnog razdoblja, naškoditi ugledu i Katoličke crkve i kardinala Vinka Puljića. Zato vjeruje da ovakvu misu „nipošto“ nije trebalo upriličiti u vrijeme kada se slavi Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci naveo da je neprimjereno što će u vrijeme obilježavanja Dana pobjede Sarajevo imati misu za one koji su „dobrim dijelom krivi” za veliki broj žrtava u Drugom svjetskom ratu.

Iz Mitropolije dabrobosanske poručeno je da se „dovođenjem Bleiburga“ u Sarajevo zatvaraju vrata suradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom.

Bitno je navesti i da  je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najprije naveo „da i žrtve komunističkog režima imaju pravo na dostojanstven način obilježavati stratišta i čuvati sjećanja“, ali se nakon burnih reakcija ispravio govoreći da najavljena misa „vrijeđa uspomenu na žrtve fašizma iz Drugog svjetskog rata“.

Razočaran, kako je istakao, reakcijama, kardinal Puljić je kazao da se Katolička Crkva „nikada nije stavljala na stranu nijedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja“. Dodao je da se nijedan zločin ne može braniti niti pravdati, ali da se „prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom”.

Stranke s hrvatskim predznakom reakcije doživljavaju kao „neprimjerene, zlonamjerne i gnjusne napade na kardinala Vinka Puljića“ i „još jedan u nizu sustavnih napada na Katoličku crkvu i Hrvate u BiH”.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime