MITING „SLOBODA“ U MASKRINOJ UNIFORMI SNSD-a: Red nacionalizma, red „patriotizma“ u odbrani režima

Formalni povod za ove proteste, naveli su iz BORS-a, bila je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o stavljanju van snage Zakona o nepokretnostima RS. No, osim zazivanja na pravo na „srpsku zemlju, vode i šume“, skandiralo se i Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog „nepravednih sankcija koje su im nametnute

Skup znakovitog nazivas Sloboda, koji je održan na banjalučkom Trgu Krajine, a čiji je zvanični organizator Boračka organizacija RS, otvorio je novinar RTRS-a Darko Savić.

„Ovaj narod je narod koji je pobjeđivao na Čegru, Kajmakčalanu, Mišaru, Koridoru, Košarama… Ovaj narod danas je ustao protiv međunarodne zajednice da po svojoj volji mijenja ustavni poredak RS“, rekao je Savić.

Ovdje je ovaj narod, istakao je, „da bi smo zajedno poručili ne igrajte se institucijama koje je ovaj narod stvorio i odbranio“.

„Naš narod sada zna da ovdje branimo istinu, branimo republiku, branimo slobodu i da ćemo složno ustati protiv svakog ko se drzne da napada našu Republiku  Srpsku i svako će naučiti šta je za nas naša otadžbina “, kazao je Savić.

Cijeli govor ovog novinara RTRS-a odisao je, ne samo sadržajno nego i intonacijom, krajnje zapaljujućim intoniranjem upravo s ciljem da se doda dodatni nacionalni naboj cijelom događaju.

Nakon Darka Savića nizali su se govornici, od predstavnika Udruženja penzionera RS, do predsjednika predsjedništva BORS-a Aleksandra Savića.

Zanimljivo je da je Aleksandar Savić naveo kako se demobilisani borci suočavaju s nizom problema, ali da ovaj skup nije mjesto da se o tome govori, jer je prioritetno braniti RS od onih „koji žele da od nje i srpskog naroda otmu njene njive, vode, šume…“

Okupljenim se obratio i bivši profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić, koji je niz godina bio, zbog antidejtonskog djelovanja, pod sankcijama visokog predstavnika. Sebe je nazvao „sužnjem bez rešetaka“, a potom u više navrata s dignute obje ruke u zrak i sa tri prsta pitao okupljene: „da li je RS genocidna tvorevina, da li su Srbi genocidni narod“?

Svoj obol skupu dao je nekadašnji banjalučki roker, a već duži niz godina nacionalno-patriotski pjevač Miroslav Janjanin, koji je također lementirao za potrebom „zaštite RS“.

Formalni povod za ove proteste, naveli su iz BORS-a, bila je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta o stavljanju van snage Zakona o nepokretnostima RS. No, osim zazivanja na pravo na „srpsku zemlju, vode i šume“, skandiralo se i Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog „nepravednih sankcija koje su im nametnute“.

Photo: Drazan Pozderovic/PIXSELL

Iako su se u SNSD-u proteklih dana upirali da dokažu kako skup nisu inicirali već je to ideja BORS-a, činjenica je da je 3.500 zaposlenih u UKC Banjaluka dobilo nalog od direktora te zdravstvene ustanove i predsjednika GO SNSD Banjaluka Vlade Đajića da se pojave na mitingu.

Istovjetna naredba stigla je i uposlenicima u Vladi RS te drugim javnim institucijama, a „instrukcije“ o odlasku na miting dobili su i prosvjetni radnici u školama čiji su direktori kadrovi SNSD-a.

Današnji protesti i dani koji su im prethodili do kraja su ogolili duboke podjele među demobilisanim borcima RS. Stoga je u „odbranu RS“ (čitaj aktuelne vlasti, predvođene liderom SNSD-a Miloradom Dodikom), ustalo krnje rukovodstvo BORS-a, odnosno devet od ukupno devetnaest članova predsjedništva te organizacije, koje predvodi Aleksandar Savić predsjednik Predsjedništva BORS-a.

Iako je Savić kategorično odbacio navode da je pravi organizator protesta u Banjaluci SNSD, njegove tvrdnje su neutemeljene jer je ovaj skup prvi najavio Radovan Kovačević, portparol SNSD-a i Dodikov savjetnik.

Inače, od banjalučkog skupa ogradila se opozicija u RS, koja ga je ocijenila predizbornim mitingom SNSD-a.

Skupu su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavjući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, predsjednik RS Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike RS Radovan Višković, ministri u Vladi RS TE predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić.

Iako su iz BORS-a naveli da se na Trgu Krajine okupilo 18.000 građana, njihov broj bio je višestruko manji, a većina ih je došla iz drugih gradova RS, o čemu su svedočile velike kolone autobusaparkirane na sporednim ulicama i gradskim parkinzima.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI