MODNI BREND LUKAČ – KADRIJA: Bez obavještenja javnosti potrošeno blizu deset miliona maraka

I dalje aktuelni ministar još 2017. godine Koliću je nacrtao kako želi da izgledaju policajci i kadeti, od tada sve rješava dijeleći milione maraka kroz netransparentne direktne sporazume i neopravdane pregovaračke postupke bez obavještenja javnosti. Ako li i raspiše poneki otvoreni postupak, stigne jedna prihvatljiva ponuda. Dakako, Kolićeva. Novom nabavkom od 54.097 KM, vrijednost namještenih tendera dosegla je 9.956.464 KM.

Piše: Žana Gauk

 

Partnerski odnosi Kadrije Kolića, advokata aktera afere “respiratori” direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača iz godine u godinu napreduju. Poslove ugovaraju direktno, a račune ispostavljaju građanima. Novom, dodatnom isprukom uniformi za policajce i kadete, vrijednom 54.097 KM, ukupna cifra za namještene tendere u posljednje četiri godine popela se na 9.956.464 KM.

I dalje aktuelni ministar još 2017. godine Koliću je nacrtao kako želi da izgledaju policajci i kadeti. Od tada sve rješava dijeleći milione maraka kroz netransparentne direktne sporazume i neopravdane pregovaračke postupke bez obavještenja javnosti. Ako raspiše poneki otvoreni postupak, stigne jedna prihvatljiva ponuda. Dakako, Kolićeva.

Posljednju nabavku “pokrio” je direktnim pregovaranjem, oslonio se na okvirni sporazum vrijedan 1.684.396 KM potpisan 24. maja 2019. Hitnost je, krajnje nezainteresovan za Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, pokušao da “pravda”:

“U toku realizacije okvirnog sporazuma za nabavku dijelova redovne uniforme za kadete i policijske službenike MUP-a RS od 24.05.2019. (potpisan na tri godine) pojavila se potreba za dodatnom isporukom robe od dobavljača iz osnovnog ugovora, a koja nije predviđena okvirnim sporazumom. Dodatna isporuka robe pojavila se kao posljedica povećanja broja upisanih kadeta u protekle dvije godine.”

Inače, Kolić je Lukaču na gotovo identične načine u više navrata isporučivao do detalja opisanu robu.

LOGO “KM TRADEA” U TENDERSKOJ DOKUMENTACIJI

Krajem jula 2017. godine ministar je unaprijed odlučio da će policajce oblačiti upravo “KM Trade” iz Visokog i nakon što je tender težak 7.293.604 KM počesto osporavan u javnosti.

Prvi lot odnosio se na nabavku redovne policijske uniforme (6.826.073 KM), drugi je obuhvatao posebne uniforme za Jedinicu za podršku (467.532 KM).

U MUP-u su tada rekli da su „ponude javno otvorene 4. jula“, ali je pristigla tek jedna. Utvrđeno je i da je ova firma, koja se bavi proizvodnjom i prometom oružja, municije, vojne i policijske odjeće i obuće, obračunala da za 7.760 košulja, koje koštaju po 96 KM, MUP treba da plati 760.480 KM. Umjesto da, zbog neregularne ponude ista bude i odbačena, iznos je munjevito, olovkom prepravljen na 744.960 KM.

Kupovina uniformi bila je sporna po mnogo osnova i prilagođena upravo firmi koja je ponudu dostavila, nijednoj drugoj nije ni ostavljena mogućnost da se nadmeće.

Cipele, šapke, kravate, hlače, košulje, podjakne i jakne stavljene su u jedan lot, a potom je traženo i da firma koja učestvuje na tenderu u posljednje dvije godine ima promet od tri miliona KM u identičnoj nabavci. Ovaj zahtjev ispunjavao je samo “KM Trade”. Za Kolićev brend tender je i raspisan 5. novembra, jer je u dokumentaciji postojala fotografija kako treba da izgleda podjakna, a na njoj se jasno vidio logo firme “KM Tradea”. Kadrija Kolić dao je onoliku ponudu koliko je iznosio i budžet tendera.

Zanimljivo, MUP RS godinu ranije od iste ove firme, bez prethodno raspisanog tendera, kupio je oružje po cijeni od šest miliona KM, što je, tvrdili su upućeni, bilo duplo skuplje od maloprodajne ponude.

SVE LUKAČEVE MODNE ZAMISLI KOJE JE PLATIO NAROD

Godinu kasnije, 11. septembra, ministru je na lageru nedostajalo garderobe pa je od Kolića, pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja u javnosti, direktno kupovao po cijeni od 729.343 KM. Samo dva i po mjeseca kasnije dijelove posebne uniforme za specijane jedinice direktnim ugovorom sa “KM Tradeo” kupovao je za 6.530 KM, što je samo 470 KM jeftinije od granične zakonske vrijednosti za direktno sklapanje ugovora.

Ministar unutrašnjih poslova RS mnogo toga voli da opstruiše i zataškava, u njegov mandat stala su mnoga neriješena ubistva, pljačke i ostali nemali kriminali. Kako nikome ne odgovara za svoje postupke, tako je u svim segmentima sebi odriješio ruke. Novi ugovor 24. maja 2019. namijenio je – opet Kadriji Koliću, jer samo on može da zadovolji ministrove modne apetite. Okvirni sporazum za nabavku dijelova redovne uniforme bio je vrijedan 1.684.396 KM i potpisan je na tri godine. I dalje je na snazi, ali loše procjene dovele su odliva novih, direktnih, gorepomenutih 54.097 KM.

Kao baždaren na dva mjeseca od ugovora do ugovora, 31. jula iste godine kupuje i dijelove posebne uniforme. Od Kolića. Po novom direktnom sporazumu vrijednom 6.763 KM.

Ministar ne odustaje, 28. januara prošle godine ponovo od visočkog poznanika kupuje samo dva kompleta uniformi, što iz budžeta plaća 6.961 KM.

“KM Trade” ima i taktičke čizme kojim Lukač naprosto nije mogao odoljeti. Za Žandarmeriju ih je nabavio 25. januara ove godine, a 155 pari direktno platio 6.991 KM.

Očito privatni biznisi ministra Dragana Lukača i advokata Kadrije Kolića nijednom nisu došli do pravosudnih organa. Budžetska trošenja nastavljena su bez prepreka.

(zurnal.info)  

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI