Monitoring javnih nabavki u oblasti zdravstva: Čak 22 institucije u BiH bez dostupnih podataka

A.Š.

Fondacija za razvoj i demokratiju (FRD), lider ACCOUNT-ovog Monitoring tima u sektoru zdravstva, predstavila je rezultate monitoringa procesa javnih nabavki zdravstvene opreme, materijala i lijekova za 51 zdravstvenu ustanovu/instituciju. U okviru toga, rađen je monitoring 12 ministarstava, 37 zavoda te dva fonda iz oblasti zdravstva na entitetskim i kantonalnim nivoima.

Dobijeni su indikativni rezultati, po kojima čak 22 institucije nisu imale dostupne podatke o javnim nabakama.

Također, prema istom istraživanju, tokom protekle dvije godine (u 2016. i 2017.) sklopljeno je 11.967 ugovora, od kojih se 3.176 odnosi na nabavku lijekova, medicinskih materijala i opreme. Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora iznosi oko 217,24 miliona KM.

Monitoring je pokazao da je ukupno najveći broj ugovora dobila kompanija „Phoenih Pharma“ d.o.o., ukupno njih 503.

Stela Vasić, iz FRD-a, ocijenila je kako javne nabavke lijekova, zdravstvene opreme i materijala nisu transparentne, „budući da pojedinih zdravstvenih institucija uopšte nema u bazi ugovornih organa, pojedine ne objavljuju sve ugovore koje su dodijelili, a pojedine ne objavljuju ugovore uopšte“.

„Indikativan je i podatak da se samo oko 25 posto potpisanih ugovora odnosilo na nabavku lijekova, materijala i opreme, odnosno na nabavke od kojih građani imaju neposrednu korist. U RS smo zabilježili porast od preko 900 posto u ukupnoj vrijednosti potpisanih okvirnih sporazuma, a od ukupnog broja direktnih sporazuma u BiH, čija je ukupna vrijednost 856.301 KM, najveći broj je dodijeljen u Federaciji BiH – 442.077 KM“, navela je Stela Vasić.

Inače, Fondacija za razvoj i demokratiju ovaj je monitoring realizirala u okviru programa Antikorupcijska mreža u BiH- ACCOUNT, u saradnji sa Srpskim omladinskim savezom iz Brčkog.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI