PISMO MIGRANTA (XVIII): Dovoljno je da Memo kaže da te sami Alah poslao i svi će glasati za tebe

Migrantska kriza u našoj zemlji i dalje traje, a naš junak iz Afganistana polako se miri sa sudbinom da bi mogao godinama ostati u BiH te sve više vremena provodi sa Ibrom, jednim od domaćina izbjegličkog kampa.

Budući da je izborna kampanja u BiH u punom jeku, tako se i migranti adaptiraju na novonastale okolnosti, pojedinci čak participiraju u aktuelnim političkim i drugim događajima u zemlji. Neki, opet, i dalje žele glavom bez obzira da pobjegnu odavde, međutim hrvatska ih policija nekako batinama uspijeva da ubijedi da ipak ostanu u BiH.

Naš junak i dalje liječi nostalgiju pismima majci u Afganistan, a kako je to izgledalo u posljednjem njegovom pismu opet je pokušao da dočara naš saradnik Bosanski Bukvalista.

 

Priredio: Nedžis HALILOVIĆ

Selam alejkum, draga majko.

Hoću odmah na početku ovog pisma da ti kažem da smo u posljednjih nekoliko dana Ibro i ja njegovim golfom dvicom obišli istočni dio ove njihove Bosne i Hercegovine i neka ta partizanska mjesta, kao što je recimo Tjentište. Tu ti je vođa jugoslovenskih partizana Josip Broz Tito u Drugom svjetskom ratu sakrio nekoliko hiljada svojih boraca od Nijemaca.

Danas tu u tim nekim okolnim mjestima nemaš šta vidjeti majko, živi sama bijeda, iako onaj njihov precjednik Milorad Dodik, a još više ta njihova premijerka Željka Lepa Cvijanović, na sve strane govore da je u Srpskoj narasto taj BDP više nego u Norveškoj i da će sigurno za 56 godina RS biti kao Švircarska, tu negdje. Eto, sad je povećao plate nekima za po 3 marke.

Ibro me onda vodao po Goraždu, a ono majko pripada Federaciji u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine koji u narodu zovu Švedska. Ako ti sad ništa nije jasno, nije ni meni, pa me i ne pitaj, ali ovdje u ovoj čudnoj zemlji što manje znaš i razumiješ bolje za tebe. I tako, i u jednom i u drugom dijelu ove države sve je u znaku izbora, a ovdje ko izgubi izbornu bitku ima još priliku da pokuša postati predsjednik u susjednim državama. Tamo obično iz prve uspiju, barem tako Ibro kaže.

VUČIĆ PROTIV KOSOVA PROKOCKAO 5:0

Eto, kažu ovi neki Dodikovi mediji da se zapad miješa u izbore u Bosni i Hercegovini, tačnije u Srpskoj. A tako kaže i precjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji ti je majko u Bosni bio ništa, a u Srbiji je precjednik sada. Zvučao je jako potreseno i dramatično, ja mu majko puno puno vjerujem, jer još nisam do sad video precjendika koji toliko pati i toliko se žrtvuje za svoj narod.

Iako, ovi plaćenički soroševski mediji i ostali, ima njih puno ovdje, su toliko postali bezobrazni da i precjedniku Dodiku a i precjedniku Vučiću stalno govore da lažu, a Vučića još vrijeđaju ga da je protiv Kosova prokockao 5:0 pa se zato negdje mora iskupiti, a izbori u sirotoj Bosni i Hercegovini mu kao dođu kao kec iz rukava. Kažu kad se već nije uspio prijaviti u Zadrugu – zašto se ne umiješati u izbore u Bosni i Hercegovini?

Hrvati u Hrvatskoj majko, a pričao sam ti da su ovi ovdje po Bosni, to jest Hercegovini jedini pravi Hrvati i katolici ko sam papa, mudro sve zakuhavaju, a Ibro kaže da oni to inače najbolje rade, mada je i kod njih kriminal i korupcija zašla u sve pore društva.

Tako ovaj sad Luka Modrić, a to ti je Hrvat iz Hrvatske iako je igrao fudbala i kao Hrvat u Hercegovini, osim što je proglašen za najboljeg nogometaša svijeta, osuđen je na osam mjeseci zatvora zbog utaje poreza u Španjolskoj. Jeste da je riječ o uvjetnoj kazni, ali mlad je Luka, ima dana pred njim i za pravu kaznu. A ovo pravi Hrvati – Hrvati u Hercegovini, se kao i svi spremaju za izlazak na glasalište. Zasad im je obećan treći entitet, televizija Herceg-Bosne, posao sa dobrom platom i novi Severinin porno uradak.

A ni ovaj njihov precjednik Čović, koji se puno napatio u životu jer je majorizasran (tako nekako se kaže) ne razlikuje se puno od Dodika tako da i nemam potrebe da ti pišem o njemu osim što ti je Čović počasni član nekoliko bjelosvjetskih akademija, dok je Dodik više tip koji će bez zajebancije zaprijetiti penzionerima da će im zabraniti da pipaju hljeb po pekarama ako ne glasaju za njega.

VEĆINA STRANAKA KAO “DJL”

Ovdašnji muslimani, Bošnjaci kako se nazivaju, su izgleda jedini za bratstvo i jedinstvo, život bez torova i građanstvo, i ispadaju vazda glupi i naivni. Jedino se po njihovim gradovima mogu vidjeti plakati stranaka koji u svom imenu nemaju to neko nacionalno obilježje. Tako je Tuzla izljepljenja posterima SDP-a, Zenica SBB-a i NB-a, Sarajevo plakatima Naše stranke, DF-a i GS-a, a nijedna ta stranka koja se poziva na suživot i građanstvo, kaže Ibro, ne bi prešla taj neki prag u Hercegovini, a kamoli u Srpskoj.

Ovdje ti draga majko ima najmanje 50 tih stranaka a možda se jedna ili dvije pozivaju na bošnjaštvo. Nema nije te neke muslimanske demokratske stranke, ili tako nekako. Ibro kaže da je većina tih stranaka nekakav DJL, a ja kad sam ga pito šta to znači nije mi znao objasnit, samo kaže “to ti je ko precjednik države ili premijer u stranci”.

Ibro kaže da nerealno zvuči da npr. SBB vodi neko ko nije Fahrudin Radončić, da DF vodi neko ko nije Komšić. Političke partije su vremenom u Bosni i Hercegovini postale kućni ljubimac kojeg opremate i hranite kako vam se prohtije i niko tog ljubimca ne smije da dira osim vas samih. Kad vam dosadi naći ćete nekog novog. Ibro kaže da je prvi precjednik ove države, Alija Izetbegović, jedared rekao;

“Mijenjajte ljude, a ne stranke”, ali, eto, niko ga ne sluša.

Dovoljno je da pozoveš nekog Memu sa rijalitija da kaže da te je sami Alah poslao i svi će da glasaju za tebe. Danas ako nemaš stranku u Bosni i Hercegovini, nemaš ništa i teško je zaključiti čega poslije svega ima više, političkih partija ili boračkih organizacija, ali zato BiH ima nekoliko armija.

Armiju obespravljenih, armiju nezaposlenih, armiju prevarenih… I to je ta država. Država koja vapi za dobrom kandžijom.

Eto, allahimanet majko.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI