Moskva objavila 36-satno primirje, Zelenski: To je samo Putinova igra

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je primirje samo Putinova igra te da je cilj zaustaviti napredovanje ukrajinskih snaga u Donjecku i široj istočnoj regiji Donbasa

Prekid vatre kako bi se vojnicima omogućilo proslavu pravoslavnog Božića službeno je započeo u podne po moskovskom vremenu, tvrdi ruska državna televizija: “Danas u podne na cijeloj borbenoj liniji stupio je na snagu režim prekida vatre. Trajat će do kraja 7. januara”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je primirje samo Putinova igra te da je cilj zaustaviti napredovanje ukrajinskih snaga u Donjecku i široj istočnoj regiji Donbasa te tokom primirja dovesti još ruskih vojnika u Ukrajinu.

“Sada žele iskoristiti Božić kao paravan kako bi barem na neko vrijeme zaustavili napredovanje naših momaka u Donbasu i dovezli opremu, streljivo i trupe bliže našim položajima. Što će time postići? Samo još veći broj žrtava. Svi u svijetu znaju da Kremlj koristi primirja ili zatišja kako bi se rat jače zahuktao”, rekao je Zelenski.

“Da bi sukob što prije završio, potrebno je nešto sasvim drugo. Potrebno je da građani Rusije smognu hrabrosti i oslobode se svog sramotnog straha od jednog čovjeka u Kremlju barem na 36 sati tijekom Božića. Vaš strah od njega uništava vašu zemlju. Rat u Ukrajini će završiti kada iz nje odu ruski vojnici ili ih mi izbacimo”, dodao je.

Izvor: fokus.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI