MUJO DEMIROVIĆ: Otvoreno pismo predsjedniku vlade Republike Hrvatske

Gospodine Plenkoviću!

Da bi se Vaša politika prozrela ne treba posebna pamet niti političko diplomatsko iskustvo. Vašim dolaskom na čelo HDZ-a Hrvatske i premijera Vlade uz pomoć nacionalnih manjina, a vidim da vam ni dr. Milorad Pupovac kao Srbin nije mrzak da biste imali saborsku većinu, i tako klimavom većinom vodili brod put Titanika. Ko o čemu, babe i žabe i Andrej Plenković o BiH, Bošnjcima i svom vrlom Draganu Čoviću. Od mojih kolega sa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu čuo sam da ste bili inteligentan i odgovoran student.

Gdje Vam odoše te karakteristike. Možda u anemiju? Ili ste fasovali novu bolest amneziju? Nemojte se bojati jer nema sada te vojske JNA-a i služenja vojnog roka mrske vojske. Niste još uvijek anemični jer vidim da ste odrasli u jednoj intelektualnoj porodici. Majka internist-kardiolog, a otac sveučilišni profesor. Vidim da ste dijete iz povlaštene komunističke porodice.

Čujem da ste se  u Ministarstvu inozemnih poslova Republike Hrvatske družili sa Vašim prethodnikom Zoranom Milanovićem. Kako bar jednu stvar niste naučili od njega – drskost. Da ste to naučili ne bi sada bila ploča sa ustaškim – NDH-ovskim natpisom u Jasenovcu „Za dom spremni“.  Kao i drugi HDZ-ovci „mudro“ ste formirali tzv. Povjerenstvo.

Zar kao Europejac, bar po političkom zaposlenju ne znate šta su fašizam i antifašizam, ne znate da je NDH bila zločinačka, faštistička, a antifašizam najviša civilizacijska vrijednost. Ako je neko dao doprinos antifašizmu dali su antifašisti Hrvatske jer je u redovima Titovog antifašističkog pokreta bilo 8,1% boraca , da je Republika Hrvatska zaokružila sadašnje granice oko kojih se vi gložite sa Republikom Slovenijom (Piranski zaljev) , vratili ste otoke,  Istru , Međumurje , Zadar itd.

Vidim da i obični čitalac primjećuje antibosanske i antibošnjačke kvazi znanstvene tekstove. Pišu ih sljedbenici politike 19. stoljeća, nažalost rođeni u BIH (M. Kasapović i I. Lučić). A posebno je na terenu aktivan Milijan Vaso Brkić, a  u medijima Nino Raspudić. Nama Bošnjacima ne smeta što je u Varešu gdje je rođena M. Kasapović načelnik općine iz HDZ-a izabran glasovima građana gdje su Bošnjaci većina. Ne brojimo  mi krvna zrnca . Šta bi bilo da u BiH ima preko 600 nacija kao u npr. Kini. Ivo Lučić je nama dobro poznat jer je bio šef SIS-a i vrlo je aktivan u Globusu. Ne bih htio komentirati nebuloze i njegov znanstveni karakter.

A što se tiče Vase on će Vam kao i drugim doći glave. Dobro je da i nama nije podario visoku prostituciju , provaljene SMS-ove ali eto i nije mogao ništa uraditi ni u hrvatskom puku za Čovića jer ni Hrvati ga neće. Ne znam, gledajući Vas i površno, što se borite za njega? Republika Hrvatska, kao ni SR Jugoslavija nisu garanti mira u Dejtonu već potpisnici kao zaraćene strane o čemu je konačnu riječ dao Haški tribunal, za RH kroz UZP gdje je na vrhu vaš vrhovnik  F. Tuđman, a Milošević je skončao u zatvorskoj ćeliji. Garant ovog mirovnog sporazuma su mnogo ozbiljnije i jače države nego vi (SAD, Ruska federacija , SR Njemačka, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Gospodine Plenkoviću neki dan ste se osramotili i pokazali svu nediplomatičnost u Briselu. Po hodnicima ste trčali i pričali o izborima u BiH. Predsjednik Francuske Makron Vašoj priči nije dao nikakvu pažnju, a i gospođa Tanja Fajon je kazala da se o tome nije uopće zvanično razgovaralo. Izbor Željka Komšića je bosanski, a ne velikobošnjački projekat. Vas ne brine kao ni Franju Tuđmana dvjesto hiljada bosanskih Hrvata iz Posavine. Vi štite HDZ-ov kriminal i Čovića. Ne smeta Vam što su bosanski Srbi Drvara, Grahova, Glamoča glasali za Čovića jer on je Dodikov jaran po zlu – pokušaju razbijanja BiH.

Opet Čović sa Vama i Dodikom kuje planove razbijanja Bosne i Hercegovine. Vjekovima je Bosna odolijevala raznim koalicijama (Cvetković-Maček, Tuđman-Milošević, Karadžić-Boban, Čović- Dodik). Ne znam s kim ste Vi, jedino ako nemate tajni plan sa Miloševićevim ministrom Vučićem.

Gospodine Plenkoviću vrijeme Vam curi, dolazi Vaš politički kraj. Kako ćete Vi, pošto ste imali ugodno djetinjstvo, izdržati ? Vjerovatno teško.

Na leđima Vam je Brkić, Karamarko i razne udruge, SMS, Vukovarski protesti, najjača politička „stranka“ branitelji. Na teret su Vam desničari, personalizirano kroz Štijera, nezavršen proces Agrokora – uloga Bordova , Uljanik . Posebno se teško nosite sa svojim neznanjem, zabludama. Bosanski duh je jači od Vas. Ne razumijete Vi ni R. Hrvatsku a kamo li duh Bosne.

Ako ste se izliječili od anemije niste od amnezije. Zar ste zaboravili da je 2014.  godine po istom izbornom zakonu izabran gospodin Čović iako sam ja kao građanin glasao za Martina Raguža jer je obrazovan i pošten. Pali ste na Čovića, a za Martina Raguža ne biste glasali upravo zbog ovih razloga i karakteristika  Raguža.

Želim da Vam zahvalim što ste postali inspirativni i sinonim autogolova. I zato da Vas upitam  šta je sa Hrvatima koji su naseljeni u Šuškovo i Bobanovo oko Stoca, gdje su vam hercegovački Hrvati.  A evo vidim da ste u to promašeno kolo upregli i kardinala Puljića. Ako je riječ o usporedbi sa hitlerizmom, prijedlog Izbornog zakona HDZ-a koji na sreću nije usvojen ima i previše sličnosti sa tim.

A izbor Komšića je volja građana FBiH. Bilo bi dobro, jer to ne razumijem ni pravno ni nomotehnički koje su osobine nekoga da bi bio legitiman predstavnik. Po Ustavu BiH u Predsjedništvo se biraju pripadnici a ne predstavnici tri konstitutivna naroda. I sam sam bio 2010. godine kandidat za člana Predsjedništva i valjda to znam. Ako ste jednu vašarsku hajku digli da je gdin. Željko Komšić nepoželjan u nekim općinama i županijama- kantonima (aman jada od europskih vrijednosti). Ja Vas lično pozivam da posjetite NP Una, budete moj lični gost i otvorimo Unsku prugu, nekad najfrekventniju. Ona je bila žila kucavica i za luku u Zadru, Šibeniku, Splitu.

Predlažem Vam da kažete svom Čoviću da odustane od planova A, B, C jer će to koristiti i Vama.

Akademik BANU

prof. dr. Mujo Demirović, prof. emiritus