INFORADAR U SREDIŠTU MIGRANTSKE KRIZE: „Preći ćemo granicu, nemamo šta izgubiti“

Piše: A.Šušnjar

Na GP Maljevac u Velikoj Kladuši danas se nalazi između od 100 do 150 migranata koji odbijaju napustiti ovu lokaciju i očekuju da će proći granicu u toku noći ili sutradan.

Kažu da očekuju više migranata kasnije u toku dana kako bi zajedno pokušali ponovo preći granicu i ući u Hrvatsku. Sait iz Irana, kaže da je pokušavao par puta preći granicu ali tvrdi da su ga hrvatski policajci uhvatili, pretukli i uzeli mobitel i novac.

„Moja porodica je u kampu u Grčkoj, ja moram doći do Njemačke kako bi im zaradio novac i poslao. Muzičar sam i frizer, mogao bih naći posao. Nećemo odustati od prelaska granice jer nemamo drugih opcija i nemamo više šta izgubiti. Očekujemo da se na granici pojavi veća grupa migranata i nadamo se da će nas pustiti“, kazao je on. Masut, također iz Irana, kaže da su uslovi u kampu u Velikoj Kladuši jako loši i da ne mogu više biti tu.

„Nadam se da će nam neko pomoći jer smo u bezizlaznoj situaciji. Mi smo vrijedni ljudi, ja imam mnogo medalja i olimpijac sam“, kazao je Masud.

Među migrantima zadnjih dana u jednom momentu je bilo i dosta djece. Danas su nosili transparente na kojima piše “Otvorite granice” i “Ne rat”, “Želimo u EU”.

Glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković u izjavi za medije na Graničnom prijelazu Maljevac je kazala da migranti neće moći ostati na ovoj lokaciji te da će otići pregovorima ili na drugi način.

„Oni su se odmakli od policijskog kordona, a njihova namjera je da ostanu na ovoj lokaciji. Međutim, to će im biti onemogućeno. Granična policija im ne može osigurati smještaj i uslove kakve oni traže da bi se premjestili”, kazala je Dujković.

Dodala je da je određeni broj službenika  prekomandovan na istok i sjeveroistok BiH kako bi se spriječio ilegalni ulazak migranata u BiH. Pripadnici Granične policije BiH danas  su donijeli ogradu na most. Za sada nema nikakvih incidenata.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI