MUP RS MIJENJA DRŽAVNU POLICIJU: SIPA se povukla, Dodikova Žandarmerija na granici

Piše: Avdo AVDIĆ

Pripadnici Žandarmerije MUP-a Republike Srpske patroliraju na granici između BiH i Srbije, potvrđeno je za Žurnal iz više izvora. Uglavnom djelujuju na području Zvornika, gdje učestvuju u takozvanim mješovitim timovima sa Graničnom policijom BiH.

Razlog zbog kojeg je Žandarmerija izašla na granicu BiH je to što je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) povukla svoje pripadnike koji su godinama zajedno sa bh. graničarima djelovali u pograničnom dijelu u okolini Zvornika i Bijeljine gdje su pokušali spriječiti ulazak migranata u BiH.

“Ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu obavijestio nas je da zbog manjka ljudstva pripadnici SIPA-e dva mjeseca ne mogu biti angažirani na granici BiH kao ispomoć službenicima Granične policije BiH”, kazao je za Žurnal Svevlad Hofman, savjetnik direktora Granične policije BiH.

SIPA je u svom dopisu navela da bi, ukoliko se ne nađu i dodatna sredstva, angažman pripadnika SIPA-e i nakon isteka ova dva mjeseca mogao biti upitan.

“Umjesto pripadnika SIPA-e, angažirani su pripadnici MUP-a Republike Srpske”, rekao je Hofman.

Ove informacije su nam potvrdili i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu. Specijalci SIPA-e od 19. septembra ne pružaju asistenciju Graničnoj policiji BiH. Interesantno, odluka direktora SIPA-e Perice Stanića da povuče svoje specijalce sa granice donesena je svega pet dana prije nego je Milorad Dodik u Banja Luci postrojio pripadnike Žandarmerije MUP-a Republike Srpske.

“Dok su pripadnici SIPA-e pružali asistenciju, oni su patrolirali u vozilima Granične policije BiH. Na rasporedima za smjene bila su navedena imena pripadnika SIPA-e koji su angažovani. Međutim, otkako se SIPA povukla, mješovite patrole koriste isključivo vozila MUP-a Republike Srpske, a identitet pripadnika Žandarmerije se ne navodi u dokumentima”, kazao je za Žurnal izvor iz Granične policije BiH.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske prošle je godine donijela odluku da se svim policijskim snagama iz Federacije BiH zabrani pružanje asistencije Graničnoj policiji BiH na međudržavnoj granici između BiH i Srbije. Tada su angažirani specijalci SIPA-e koji su djelovali zajedno sa službenicima Granične policije BiH. No, u septembru ove godine pripadnici SIPA se povukli, a njihova mjesta zauzeli su pripadnici Žandarmerije MUP-a Republike Srpske.  Upravo na području Zvornika i Bijeljine zabilježen je najveći prelazak migranata na teritoriju BiH.

Izvor: (zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI