NABAVKA U KPZ TREBINJE: Firma iz Ljubinja bez konkurencije

Kada Kazneno-popravni zavodi u Republici Srpskoj raspisuju tender za nabavku hrane za zatvorenike onda firma d.o.o. Mediteran iz Ljubinja nema razloga za brigu.

Svoju dugogodišnju plodonosnu saradnju sa fočanskim zatvorom, firma iz Ljubinja će nastaviti ove godine sa trebinjskim Kazneno-popravnim zavodom kojem će za 70.000 KM dostaviti brašno, ulje, krompir, konzerviranu tunjevinu, šećer, kupus i ostalo u narednih 12 mjeseci.

Naime, KPZ Trebinje je početkom ove godine raspisao tender za nabavku hrane za zatvorenike u ukupnoj vrijednosti od oko 70.000 KM, a od ponuđača je zahtijevao najnižu cijenu. Firma Mediteran je, jedina, kroz otvoreni postupak, dostavila ponudu a nakon kraćeg perioda su obaviješteni i da je ugovor dodijeljen upravo njima.

Mediteran – jedini ponuđač

Algoritam portala PratimoTendere je ovoj nabavci dodijelio crvenu zastavicu zbog više rizika, a prvi i najveći je to što je u postupku bila izjavljena žalba.

– Nakon žalbe je ugovorni organ izvršio izmjene tenderske dokumentacije, što znači da su žalbeni navodi uvaženi od strane ugovornog organa, te da nije bilo potrebe za daljim prosljeđivanjem žalbe Uredu za razmatranje žalbi. Bez obzira na to što se radi o nabavci osnovnih prehrambenih proizvoda koje može ponuditi svaka prosječno opremljena trgovina, na kraju je u postupku dostavljena samo jedna ponuda što, također, prema metodologiji portala PratimoTendere predstavlja veliki rizik od zloupotreba, objašnjava za InfoRadar urednik portala PratimoTendere Slobodan Golubović.

Ističe da je interesantno da za nabavku robe široke potrošnje veoma često dolazi samo jedna ponuda generalno kod većine ugovornih organa i objašnjava da se najčešće radi o podjeli tržišta između ponuđača, odnosno tzv. ”koluziji” ili tajnom dogovoru između grupe ponuđača.

Kao uslov za učešće na tenderu, od ponuđača je, između ostalog, zahtijevano da dokaže da ima uredno izvršen jedan ugovor o nabavci sa istim ili sličnim predmetom nabavke, čiji iznos nije viši od procijenjene vrijednosti predmetne nabavke, u posljednje tri godine ili od datuma registarcije odnosno početka poslovanja ako je ponuđač registrovan odnosno počeo da radi prije manje od tri godine.

Osim ovog, KPZ Trebinje je raspisao tender i za nabavku higijenskog materijala za održavanje čistoće prostorija KPZ-a Trebinje, te je i taj posao dobila firma Mediteran, kojoj je glavna djelatnost “trgovina na veliko voćem i povrćem”. Zatvorenicima u KPZ Trebinje će biti dostavljeno i sušeno, soljeno, dimljeno ili začinjeno meso u vrijednosti od skoro 5. 000 KM.

Za nabavku začina, tjestenine i potrošnih roba za kuhinju KPZ će firmi Mediteran platiti skoro 14. 000 KM. Inače, ova firma je od KPZ Foča prošle godine za mesne konzerve i mesne prerađevine naplatila 36. 270 KM, a godinu ranije 74. 883 KM za prehrambene proizvode i svježe pileće meso.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI