Nada za lokalnu proizvodnju ventilatora u borbi protiv COVID-19

Centar za testiranje i evaluaciju medicinskih uređaja (MD-TEC) završio je testiranje prototipa mehaničkog ventilatora za upotrebu u intenzivnoj njezi koji je nedavno dizajnirala i napravila TMD Group d.o.o. Gradačac, uz upute Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Kako navode u priopćenju za javnost iz British Embassy Sarajevo, MD-TEC je izradio detaljan izvještaj o funkcionalnosti i upotrebljivosti, tako da TMD Group sada radi na modificiranom prototipu. U ožujku 2020. godine, kao odgovor Vlade Ujedinjenog Kraljevstva na pandemiju COVID-19 i povećanu potrebu za ventilatorima i sličnim medicinskim uređajima, MD-TEC je postao odobreni centar za testiranje za program Vlade Ujedinjenog Kraljevstva “Ventilator Challenge”.

Do danas, MD-TEC je vršio testiranja prototipa medicinskih uređaja koje su razvile kompanije iz cijelog svijeta. Foto: PR / Proizvedeno u BiH Profesor Tom Clutton-Brock, klinički direktor MD-TEC okarakteriziao je prototip TMD ventilatora kako slijedi: ”Uzimajući u obzir da TMD izvorno nije proizvođač medicinskih uređaja, ventilator postiže izuzetan nivo funkcionalnosti i upotrebljivosti. Zato se njihovi napori trebaju uzeti kao značajno dostignuće, te se radujemo nastavku rada sa njima u daljnjem procesu razvoja prototipa”.

Direktor TMD Group Adem Hanić je rekao: ”Izuzetno sam ponosan na moj tim stručnjaka koji su razvili prototip ventilatora za tako kratko vrijeme, a koji je dobio pozitivne ocjene MD-TEC.  Dok budemo radili na poboljšanjima, svjesni smo da smo pokrenuli sektor nove industrije u BiH – proizvodnju medicinskih uređaja. Za sljedeći korak, nadamo se da ćemo dobiti CE oznaku i početi sa širokom proizvodnjom.

Paralelno s tim, sagledavamo mogućnosti razvoja i drugih medicinskih uređaja”. ”Izvještaj MD-TEC je zaista dobra vijest za TMD Group i za Bosnu i Hercegovinu.  Kao što sam uvijek i govorio, Bosna i Hercegovina je zemlja pametnih i vrijednih ljudi kojima samo treba dati priliku.  Izuzetno mi je drago što smo mogli podržati TMD Group upravo u tome, i radujem se početku pune proizvodnje njihovog ventilatora ovdje u BiH”, rekao je Matt Field, britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini.

Proizvedeno u BiH.  Certificirano u Ujedinjenom Kraljevstvu - Nada za lokalnu proizvodnju ventilatora u borbi protiv COVID-19

MD-TEC i TMD Group d.o.o.

MD-TEC pri Institutu za Translacionu medicinu bolnice Queen Elizabeth u Birminghamu pruža podršku ubrzanom razvoju medicinskih tehnoloških rješenja.  Izvorno finansiran iz Europskog fonda za društvenu inovaciju i kolaborativnog partnerstva sa Univerzitetom u Birminghamu, te Univerzitetom Aston, MD-TEC je vrhunska laboratorija za testiranje u kliničkim uvjetima, gdje se prototipi uređaja mogu testirati i procijeniti u svakoj fazi razvoja kako bi se osiguralo da odgovaraju namjeni, doprinose brizi za pacijente i da će u konačnici doprinjeti vrijednosti kliničkih usluga.

TMD Group d.o.o. sa sjedištem u Gradačcu proizvodi kovane metalne proizvode, te strojno obrađene komponente ležajeve i druge visoko-precizne čelične komponente za primjenu u autoindustriji, željezničkoj i drugim industrijskim primjenama.  Kompanija ima 70 godina iskustva u metaloprerađivačkoj industriji i jedna je od najvećih izvoznika iz Tuzlanskog kantona koja snabdijeva kupce u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, Bugarskoj i Srbiji.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI