NAJBOLJA TURISTIČKA AGENCIJA NA SVIJETU: Državni zastupnici na službene puteve potrošili 1,1 milion maraka!

Žurnal.info
Piše: Avdo Avdić

„Nismo svi isti“, reći će državni zastupnik Saša Magazinović u pauzi između dva puta u inostranstvo o državnom trošku.

I, fakat, nisu svi isti. Saša Magazinović na svoje putešestvije, ovjekovječene na društvenim mrežama i youtube kanalima, za tri godine kompenzacijskog mandata potrošio je 54 hiljade maraka. Na tim službenim putevima bio je ekspert iz oblasti terorizma, bavio se vehabizmom,  deradikalizacijom, pričao o izbornim nepravilnostima, ruskom uticaju, stanju ljudskih prava, orgnizovanom kriminalu… Strazbur, Tirana, London, SAD, Rim … U Rimu se uspio fotografisati i sa talijanskim parlamentarcem, inače kolegom iz Vijeća Evrope, a fotografiju nastalu na marginama sastanka prikazao je kao susret na visokoj razini iako na službenoj stranici italijanskih vlasti taj sastanak uopće nije ni zabilježen.

No, i kao takav, drugačiji Magazinović nije rekorder po putovanjima o državnom trošku.

NEPRIMJETNI U INOSTRANSTVU

Putovanja državnog zastupnika Senada Šepića državu su koštala 80 hiljada maraka. Osim selfija objavljenih na twitteru, od Šepićevih putovanja država BiH skoro da i nije imala druge koristi. Samo u prvoj godini mandata, tada pozicija, a danas opozicionar Šepić za službena putovanja u inostranstvu naplatio je 30 hiljada maraka. Ove godine, istina, troškovi su drastično smanjeni. Ali ovo je, ipak, izborna godina, pa bh parlamentarci više vremena provode u BiH, nego  u insotranstvu.

Ipak, za tri i po godine mandata, zastupnici i delagati u Parlamentarnoj skupštini BiH na službene puteve u inostranstvu potrošili su 1,1 milion maraka.

Malo manje od Šepića, ali identično kao Saša Magazinović o državnom je trošku putovao i Ognjen Tadić. Tokom posljednjeg mandata, njegova službena putovanja državu su koštala 54 hiljade maraka. Volio je ići u Vatikan, onda malo pogledati Teheran, zatim skoknuti do Kine, pa malo do Albanije, Istanbula … Učinak – saopćenje za javnost objavljeno, baš kao i sastanci, na marginama bh medija. U zemljama u kojima je bio niko ga nije ni primijetio.

SNSD-ova Milica Marković za put u inostranstvo naplatila je oko 45 hiljada maraka, na destinacije u Evropi uglavnom je putovala automobilom, zbog čega sada ima problema sa leđima, pa od države traži novac za banjsko liječenje.

PARLAMENTARNA TURISTIČKA AGENCIJA

I Mladen Bosić često je bio na putu. Njegova  putovanja u inostranstvu državu su koštala 41 hiljadu KM, dok su njegove kolege iz Kolegija Predstavničkog doma zajedno potrošile isti iznos na službenimputovanjima ban BiH.

Turizam Borjane Krišto državu je koštao 31 hiljadu maraka, dok je Šefik Džaferović naplatio 11 hiljada maraka.

I SBB-ovac Damir Arnaut na službene puteve je potrošio 30 hiljada maraka, dok njegov stranački šef Fahrudin Radončić nije naplatio nijednu marku.

Borislav Bojić, odmetnuti SDS-ova, za putovanja u inostranstvo inkasirao je 22 hiljade maraka, dok je za službeni put u BiH naplatio 24 hiljade KM.

Njegova bivša stranačka kolegica Aleksandra Pandurević naplatila je 26 hiljada maraka, dok su Asim Sarajlić i Dijana Zelenika inkasirali po 20 hiljada maraka budžetskog novca.

Ezani u Teheranu i ostale putešestvije Safeta Softića koštale su bh građane 20 hiljada maraka, dok je njegov kolega iz Doma naroda Sredoje Nović uglavnom putovao po BiH za što je naplatio 16 hiljada maraka. Za službeni put u inostranstvo inkasirao je 3 hiljade KM.

Momčilo Novaković je za službeni put u BiH naplatio 30 hiljada maraka, dok je u inostranstvu potrošio 7000 maraka narodnog novca.

Mrzitelj BiH Nikola Lovrinović za puteve po BiH naplatio je 15 hiljada maraka, dok su njegovi obilasci evropskih metropola građane BiH koštali 30 hiljada maraka.

Među putnicima je i Nermina Kapetanović koja je, također, za put u inostranstvo naplatila 30 hiljada maraka.

Zastupnik DF-a Damir Bećirović za službeni put u BiH inkasirao je 10 hiljada maraka za tri godine, dok je u inostranstvu potrošio 3700 KM. Željko Komšić je naplatio oko 9000 makara, dok Denis Bećirović nije naplatio nijednu marku.

(zurnal.info)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI