Nakon hapšenja bivšeg agenta FBI: Selmo Cikotić negira komunikaciju s njim

Veliki skandal potresa FBI. Naime, njihov bivši glavni agent za kontraobavještajnu službu u New Yorku, Charles McGonigal, optužen je za kršenje američkih sankcija Rusiji pružanjem usluga oligarhu Olegu Deripaski. Nadalje, on je u ponedjeljak u Washingtonu optužen i u vezi s primanjem 225.000 dolara u gotovini, dok je radio u FBI-u, i to od bivšeg radnika strane obavještajne službe. No, kakve veze sve ovo ima s državljanima Bosne i Hercegovine?

Kada je u pitanju druga spomenuta optužnica, navodi se kako je McGonigal primio mito od osobe koja je imala poslovne interese u Evropi, te da je bila zaposlena u albanskoj obavještajnoj službi.

S ovim u vezi, McGonigal je optužen i za davanje lažnih izjava, jer nije uspio objansiti kako i zašto se tokom putovanja u Albaniju i na Kosovo u oktobru 2017, sastao s albanskim premijerom i kosovskim političarem, prenosi CNBC.

Cjelokupnu optužnicu objavio je i Washington post, a osim albanskih državljana, u njoj se spominju i državljani Bosne i Hercegovine.

Oni su označeni kao “Osoba C” i “Osoba D”, a od njih je, navodno, hapšeni bivši agent FBI-a tražio pola miliona američkih dolara za organizovanje sastanaka sa američkim diplomatama.

“Osoba C” opisuje se kao državljanin BiH koji je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, kao i bivši ministar odbrane.

“Osoba D” opisana je kao bh. državljanin koji je osnivač i upravitelj jedne od farmaceutskih kompanija.

Cikotić: On me nije kontaktirao

Na osnovu opisa “Osobe C” zaključuje se ta bi to mogao biti Selmo Cikotić (SDA). On je, u periodu od 2007. do 2012. godine obnašao dužnost ministra odbrane BiH. Nadalje, Cikotić je od početka 2016. godine do oktobra 2018. godine radio kao savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Kontaktirali smo Cikotića s upitom na ovu temu, a on je samo kratko odgovorio: “Niko me nije kontaktirao. Ne bih želio o tome dodatno govoriti, naročito ne na nivou špekulacija”.

Šta se još navodi u optužnici: Osobe C i D tražile sastanak sa američkim zvaničnicima

Treba naglasiti da u optužnici protiv McGonigala stoji da se 27. aprila 2018. godine sastao sa osobama C i D u Njemačkoj. Na sastanku su osobe C i D zatražile priliku da se sastanu sa ambasadorom SAD-a u UN-u ili sa nekim drugim visokim zvaničnicima Američke vlade, kako bi utjecale na politiku u Bosni i Hercegovini.

Osmog maja iste godine McGonigal je komunicirao s vezom FBI-a u UN-u i zatražio pomoć u organizaciji sastanka kojeg su “Osoba C” i “Osoba D” zahtjevale.

Također, on je u junu 2018. godine predložio “Osobi A” (koja je opisana kao američki biznismen albanskoj porijekla) da osnuje sporazumnu vezu sa “Osobom D” i njegovom farmaceutskom kompanijom.

Prijedlog optuženika McGonigala uključio je dogovor da farmaceutska kompanija koja je u vlasništvu “Osobe D” isplati kompaniji “Osobe A” 500.000 dolara kao naknadu za zakazivanje sastanka između farmaceutskih kompanija osobe “D” i predstavnika američke delegacije u UN-u. Prvog jula 2018. godine McGonigal šalje elektronsku poruku “Osobi A” u kojoj navodi da pripremi ugovor i da mora zaštiti njegovo ime. 18. jula 2018. godine, kako je predložio optuženi bivši agent FBI-a, “Osoba A” je predložila ugovorni aranžman sa “Osobom D”, po kojoj bi kompanija čiji je vlasnik “Osoba A” dobila 500.000 dolara u zamjenu za zakazivanje sastanka između “Osobe D” i predstavnika iz Ambasade SAD-a u UN-u.

Navodi se da je 26. jula 2018. godine optuženi pozvao svoju FBI vezu u SAD-u te joj je predložio datume za sastanak koji su tražili osobe C i D.

13. augusta 2018. godine, optuženi McGonigal je prisustvovao sastanku na kojem je informisao višeg dužnosnika američke ambasade u UN-u o zahtjevima osoba C i D. Optuženi McGonigal ni u jednom trenutku ne dijeli informacije o finansijskom interesu osobe A ili sastanku o svom finansijskom odnosu sa osobom A – stoji u optužnici.

U optužnici se ne navodi da su C i D, državljani BiH, isplatili novac bivšem agentu FBI-a.

Cijela optužnica nalazi se na ovom linku.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI