Nakon pisanja CAPITAL-a ministar Đokić ukinuo monopol (FOTO)

BANJALUKA – Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske, nakon što je portal CAPITAL upozorio javnost, ukinulo je nezakonit monopol u kontroli opreme pod pritiskom i dopunilo listu imenovanih tijela, te omogućilo svima koji ispunjavaju uslove da se bave ovim poslovima.

Ovim potezom ispravljena je nepravda prema onima koji su bili onemogućeni da se bave kontrolom, tržišna konkurencija je uspostavljena i narednom periodu može se očekivati pad cijena ovih usluga.

Od kraja 2020. godine pa sve do nedavno, ovi poslovi su bili rezervisani samo za firme „EIB Internationale” i „Centar AI” iz Banjaluke, odnosno za Dragu Talijana  i Aleksandra Milašinovića, a koji su dobro povezani sa vrhom vlasti u Srpskoj.

Ovaj drugi, dekan je Mašinskog fakulteta u Banjaluci i dobar prijatelj premijera Radovana Viškovića.

O tom prijateljstvu i zajedničkim poslovima, CAPITAL je pisao u tekstu „Vlada mu dala državna ovlašćenja, on Viškovićevom sinu prepisao pola firme“.

Ministarstvo na čijem je čelu Petar Đokić ih je bez ikakvog zakonskog uporišta imenovalo kao jedine koji mogu vršiti kontrolu opreme pod pritiskom, što je CAPITAL otkrio u tekstu „Đokić nezakonitim monopolom puni džepove Viškovićevih prijatelja“.

Međutim, suočen sa izgubljenim sudskim presudama, kao i činjenicom da je javnost o svemu obaviještena, ministru nije preostalo ništa drugo nego da ispoštuje zakone u ovoj djelatnosti i omogući konkurenciju na tržištu.

 

Tako su sada, pored gore spomenutih firmi i druga preduzeća uključena u ove poslove, a to su „Tank Inspect“ i „Termovent-S“ iz Banjaluke, „Termo Kontrol“ iz Bijeljine i „Eco Trade“ iz Gradiške.

Kako je počelo

Podsjećamo, Đokićevo ministarstvo je u oktobru 2020. godine raspisalo javni poziv kojim se traži tijelo za ocjenjivanje usaglašenosti opreme pod pritiskom, tijelo za nerastavljive spojeve, tijelo za ocjenjivanje usaglašenosti jednostavnih posuda pod pritiskom, tijelo za razvrstavanje opreme pod pritiskom, te ovlašćena laboratorija za ispitivanje i podešavanje sigurnosnih uređaja opreme pod pritiskom.

Uslovi koji su tada tražen išli su na ruku jedino Talijanu i Milašinoviću, koji su odmah po dobijanju posla iskoristili monopol i tražili neralno visoke cijene za svoje usluge, koje su morali korigovati nakon što su kod privrednika koji podliježu kontroli izazvali bijes i ogorčenje.

Međutim, kako se ispostavilo, a sudskom presudom potvrđeno, Ministarstvo uopšte nije smjelo sprovoditi javni poziv, već je trebalo odrediti uslove, a zatim da sve one koji ih ispunjavaju, a podnesu zahtjev i iskažu interes, imenuje kao tijelo u oblasti opreme pod pritiskom.

Zanimljivo je kako su se u ministarstvu pravdali da im se žurilo, te da, eto, nisu mogli čekati stranke da se same prijave. Iako su uspostavili očigledan monopol, tvrdili su kako su se u cijelom postupku vodili ekonomičnošću.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI