DŽON OBRAZ

NAKON ŠTO SU MEDIJI OBJAVILI DA JE PRVI ZATRAŽIO 1.000 KM NAKNADE: Čović zahtjeva otkrivanje „krtice“ iz Parlamenta

Dragan Čović, član Kolegija Doma naroda Parlamenta BiH i ujedno delegat u istom domu, zatražio je hitnu istragu unutar pripadajućih službi nakon što su mediji objavili informaciju da je on prvi, tek nakon što je postao delegat, zatražio naknadu troškova za smještaj i odvojeni život (oko 1.000 KM).

Manirom koji ga je nekada krasio kao istaknutog jugoslovenskog funkcionera u bivšem sistemu, Čović sada zahtjeva žurnu internu istragu kako bi se razotkrio službenik koji je medijima dojavio ovu informaciju. Čović želi njegovu suspenziju s posla.

Prema saznanjima Inforadara, s tim u vezi jučer je zasjedao i Kolegij Doma naroda (kojeg, uz njega, čine i Bakir Izetbegović, kao predsjedavajući ovog doma, i Nikola Špirić) koji je nadležnim službama „spustio“ naredbu o provođenju istrage.

Dokument je verificirao Izetbegović lično.

Žurno provedena procedura i donesena odluka samo su još jedna potvrda kako funkcioniraju lideri i visoki zvaničnici etnonacionalnih partija, koji su „najveći neprijatelji“ kad se kamere uključe, a suštinski isključivo štite interese i položaje jedni drugih, u šta smo se mogli uvjeriti toliko puta do sada.

Čović, prema vlastitom kazivanju, živi „skromno“ od plate koju zarađuje kao političar, pateći se u veleljepnoj vili u Hercegovini prema kojoj je, da bi njegova patnja bila potpuna, skrenuo i tok rijeke Radobolja.

Podsjećamo, mediji su prije dva dana objavili da se Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, obratio Službi za zajedničke poslove sa zahtjevom za naknadu troškova za odvojeni život i smještaj. On je to učinio tek nepunu sedmicu nakon konstituiranja Doma naroda Parlamenta BiH.

Prema pravilniku, njega za odvojeni život sljeduje oko 270 KM, a pripada mu i 500 KM mjesečno za troškove smještaja. Također, Čović, kao i ostali parlamentarci, ima pravo i na naknadu za prijevoz kako bi posjetio svoju porodicu u “udaljenom” Mostaru, i to četiri puta mjesečno.

Mjesečna neto plaća člana Kolegija Doma naroda iznosi oko 4.500 KM, a kroz dodatne naknade dobije dodatnih oko 1.000 KM.

Osim ovoga, objavili su mediji, Čović je podnio i zahtjev za izdavanje bloka za reprezentaciju. Da mu se nađe pri ruci.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI