NAKON TEKSTA INFORADARA OGLASILA SE KOALICIJA DF-GS: Čovićev plan B je oružana pobuna

A.Š.

Nakon što je jučer Inforadar objavio priču o tome da se policija Livanjskog, odnosno “Hercegbosanskog kantona” (ili Kantona 10), koja je pod direktnom kontrolom Dragana Čovića i HDZ-anaoružava, te da će za te namjene iz budžeta biti izdvojeno 400.000 KM, reagirale su i prve – i za sada jedine političke stranke u BiH.

Saopćenjem za javnost oglasila se Koalicija DF-GS, u kojem navodi da je “jučerašnja vijest da je policija Kantona 10 raspisala tender za novu masovonu nabavku oružja svima konačno treba otvoriti oči za suštinu plana B: oružanu pobunu i nasilnu promjenu ustavnog poretka”.

Ove političke partije upozoravaju kako je Čovićeva odluka da otvoreno krene u pretvaranje legalne policije “u paravojnu stranačku falangu” dokaz namjere da ide do nasilnog kraja u planovima da Bosnu i Hercegovinu podijeli, a građansku većinu podjarmi i vlada onako kako je, primjera radi, Belgija vladala u Kongu.

“Podsjećamo javnost da ovo nije prvi put da Čović demonstrira silu: ne tako davno policija HNK, koja je takođe pod Čovićevom političkom kontrolom, pokušala je silom uspostaviti granicu na Ivan-sedlu. Čović i HDZ neće prestati sve dok ne budu potučeni. Posljednja prilika za to će biti predstojeći Opšti izbori u oktobru ove godine. Sve poslije toga će biti kasno”, piše u saopćenju.

DF i GS pozivaju SDA “da bez daljnjeg oklijevanja putem zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta FBiH sazove sjednicu i na dnevni red stavi Zakon o izbornim jedinicama”.

“To nije samo pitanje minimuma državnog interesa, nego i poštovanja građana BiH koji ne žele i ne mogu biti taoci klijentelističke organizacije opasnih namjera što je danas HDZ BiH. Masovna nabavka oružja HDZ-ove policije također ne ostavlja sumnje u punu koordinaciju između Čovića i Milorada Dodika, koji je od entitetske policije naočigled vlasti napravio paralelne oružane snage. Stoga nema ni sumnje u to koji je njihov krajnji cilj ako u oktobru ove godine obojica postanu članovi Predsjedništva BiH: disolucija države BiH nasilnim sredstvima, ako nije moguće mirnim putem”, navedeno je u saopćenju.

Na kraju zaključuju kako Koalicija DF-GS-Željko Komšić, za razliku od nekih drugih stranaka u opoziciji, nema nikakvih dilema vezanih za plan B.

“Izbor pred svima nama je vrlo jednostavan: ili ste za plan B, ili ste protiv plana B. Svi oni koji tvrde da plan B ne postoji i sami su dio plana B”, zaključuje se u saopćenju.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI