Nakon teksta InfoRadara, oglasio se i Građanski savez: “NS da se ogradi od isljednika iz koncentracionog logora”

Nakon teksta Inforadara, u kojem smo objavili dokumenta koji krajnje kompromitiraju Zvonka Vidovića, ratnog isljednika iz logora Heliodrom (u kojem su zatočeni držani bošnjački logoraši), a s kojim se prije nekoliko dana povodom početka svoje kampanje družio Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za Predsjedništvo BiH, iz Građanskog saveza oglasili su se saopćenjem za javnost, u kojem od NS traže a se očituju po ovom pitanju.

Sopćenje prenosimo u cjelosti:

“Građanski savez poziva ovim putem Našu stranku da se javno očituje – ogradi ili odobri – o odluci njihovog predsjedničkog kandidata da podršku za Opšte izbore javno traži od isljednika u koncentracionom logoru Heliodrom tzv. Herceg Bosne. Podsjećamo javnost da je kandidat Naše stranke fotografirao i na svom zvaničnom nalogu na društvenoj mreži Facebook objavio fotografiju sa izvjesnim Zvonkom Vidovićem, koji je po navodima objavljenim u medijima isljeđivao zatočenike u logoru Heliodrom.

Mi u Građanskom savezu smatramo legitimiranje logora ili da budemo preciznije, držanja građana Bosne i Hercegovine muslimanskog kulturno-povijesnog kruga, nedopustivim. Bez obzira na to da li je riječ o odluci stranačkog rukovodstva ili samo njihovog predsjedničkog kandidata, „Naša stranka“ duguje javnosti Bosne i Hercegovine objašnjenje. Uvjereni smo da „partizanski moral“ na koji se Naša stranka poziva ne ostavlja nimalo prostora za političko flertovanje sa udruženim zločinačkim poduhvatom i vrijednostima na kojima je utemeljen. Utoliko više što je upravo “Naša stranka“ pozivajući se na evropske vrijednosti prije manje od dvije sedmice javno zahtjevala da se predsjedniku prijateljske i savezničke zemlje zabrani dolazak u Bosnu i Hercegovinu.

Želimo ovim putem da dodamo i da spremnost predsjedničkog kandidata Naše stranke da se slika sa Vidovićem tu stranku svrstava na listu onih koje priznaju tzv. HNS, paradržavnu organizaciju koja zapravo predstavlja treći entitet u zametku. Vidović je, naime, šef „odjela za pomoć branitelja“ u okviru te paradržavne organizacije, a u bosanskohercegovačkoj javnosti ostao je upamćen po najblaže kazano relativiziranju drugostepene presude i hercegbosanskoj šestorci.

Kao stranka koja tvrdi da se zalaže za vladavinu prava, „Naša stranka“ ima obavezu da se očituje o tome da li eglen njihovog predsjedničkog kandidata sa Vidovićem znači i odobravanje njegovih i stavova tzv. HNS-a o presudi Jadranku Prliću i ostalima.

Ukoliko Naša stranka ostane nijema na ovaj incident biće jasno da je i njihova podrška Martinu Ragužu na izborima 2014. godine – šefom institucije bez čije dozvole nijedan nehrvat nije mogao napustiti teritoriju tzv. Herceg-Bosne – nije bila rezultat političkog sljepila i poslovične malicioznosti, nego ideološke bliskosti sa izvođačima radova na udruženom zločinačkom poduhvatu.

Mi u GS-u smo uvjereni da će u skladu sa transparentnošću koju zagovara rukovodstvo Naše stranke objasniti ovu nejasnu i nečuvenu bliskost sa zagovornicima ideologije koja građansku i demokratsku većinu u našoj zemlji smatra prihvatljivom jedino iza bodljikave žice. U suprotnom, bosanskohercegovačka javnost će imati puno pravo da smatra da se to što su se neki rukovodioci Naše stranke sa dozvolom organa tzv. Herceg Bosne slobodno kretali okupiranom teritorijom i ulazili u logore da snimaju nelegalno zatočene građane Hercegovine i danas ogleda u ideološkoj bliskosti sa nekima od najodgovornijih u hercegbosanskom projektu.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI