NAKON TEKSTOVA INFORADARA: Tužilaštvo KS formiralo predmet o malverzacijama u poslovanju „kosog lifta“

U odgovoru iz Općine Centar izbjegli su nam reći da li je komapniji „Euro prost“ iz Gračanice produžen ugovor, nakon dugog perioda u kojem je radila bez ikakvog ugovora, suprotno svim zakonima, i da li je još uvijek u poslu održavanja i poslovanja „kosog lifta

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet u vezi s poslovanjem „kosog lista“ i trenutno su u fazi provjere navoda iz prijave, potvrđeno je nedavno Inforadaru iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo na pitanje da li su otvorili istragu u vezi s malverzacijama i zloupotrebama u poslovanju „kosog lifta“ na Ciglanama u sarajevskoj općini Centar.

Prethodno smo, u novembru, objavili priču o tome da je Ured za borbu protiv korupcije KS otvorio istragu o nezakonitim uplatama kompaniji Euro prost d.o.o. Gračanica zaduženoj za održavanje ovog „kosog lifta“. Ta informacija nam je tada potvrđena iz više izvora, kao i to da su odmah po otvaranju istrage inspektori krim-policije MUP-a KS iz Općine izuzeli kompletnu dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju i održavanje „kosog lifta“.

Uslijedila je akcija kantonalne inspekcije, koja je također izuzimala dokumentaciju o poslovanju „kosog lifta“, a što su nam i potvrdili iz Ministarstva saobraćaja KS, a po svemu sudeći dokumentacija je i predmet tužilačkih spisa, iako inspekcija, kako tvrde u Općini, nije završila posao.

„Kosi lift spada u objekte vertikalnog transporta putnika, a regulisanje prevoza putnika je u nadležnosti je Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. U interesu građana sa područja ove lokalne zajednice, a posebno starije populacije nismo dozvolili da se obustavi prevoz putnika. U toku je provođenje procedure javne nabavke za odabir ponuđača za usluge održavanja, prijevoza putnika i naplate usluga prijevoza kosim liftom na Ciglanama“, naveli su u odgovoru Inforadaru iz Službe za stambene i komunalne poslove Općine Centar.

Foto: Faksimil dijela odgovora iz Općine Centar

Iz Kantonalnog ministarstva saobraćaja odgovorili su nam da su iz Općine obaviješteni o finansijskoj kontroli poslovanja kosog lifta, ali da sve aktivnosti vezane za kosi lift vodi Općina Centar.

„Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je imalo obavezu da da saglasnost za provođenje javnog poziva, što smo uradili“, naveli su iz Ministarstva.

Inforadar je ranije objavio nekoliko tekstova o tome kako su nepravilnosti i zloupotrebe počele nakon što je 18. februara 2019. bivši načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić s kantonalnim predstavnicima Ministarstva saobraćaja potpisao Ugovor (broj: 03-23-7065/18) o privremenom davanju na upravljanje, korištenje i održavanje „kosog lifta“, ali na određeno vrijeme, odnosno u trajanju najduže tri mjeseca. Nakon isteka ovog ugovorenog vremenskog perioda, potpisana su još tri aneksa na prvobitni Ugovor.

Njihov rok važenja bio je 31. decembar 2021. Nakon tog datuma, bez novog ugovora, ili barem potpisanog aneksa, nastavljena je praksa nezakonitih uplata kompaniji Euro prost, za šta glavnu odgovornost snose načelnik Općine Centar Srđan Mandić, pomoćnica načelnika za komunalne i stambene poslove Đenita Bogunić-Kešelj te pomoćnica načelnika za finansije Elma Tuzlić.

U navodima iz Općine Centar izbjegnut je odgovor na naše pitanje da li je Euro prostu produžen ugovor i da li je još uvijek u poslu održavanja i poslovanja „kosog lifta“.

„Ministarstvo saobraćaja KS kao suvlasnik predmetnog objekta, te u skladu sa Zakonom o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo („Službene novine KS“, broj 1/22), dostavilo je Općini Centar saglasnost da pokrene postupak javne nabavke izbora pravnog subjekta, koji će vršiti usluge održavanja kosog lifta, prijevoza putnika kosim liftom, te naplate usluga prijevoza kosim liftom. Ministarstvo saobraćaja KS se izjasnilo da je, kao suvlasnik objekta kosog lifta, spremno sufinansirati iznos od 50% sredstava. Ostalih 50% bi sufinansirala Općina Centar kao drugi suvlasnik objekta. Sredstva koja se ubiru od prodaje karata su nedostatna za pokrivanje troškova samog upravljanja, kao i troškova čišćenja i održavanja objekta kosog lifta u šta treba dodati i režijske troškove“, naveli su u odgovoru na naše konkretno pitanje o spornom ugovoru, odnosno o davanju posla Euro prostu bez ikakvog ugovora.

“Kosi lift” u naselju Ciglane (Foto: Fuad Fočo)

Inače, cjelokupan proces rekonstrukcije „kosog lifta“ praćen je nezakonitostima. Lift je u prvoj fazi rekonstruisan krajem 2018. sredstvima Općine Centar i Vlade KS u iznosu 825.000 KM, od čega je Općina obezbijedila 525.000 KM, a Vlada KS 300.000 KM.

U funkciju je stavljen tek dva mjeseca nakon završetka rekonstrukcije jer ga nije imao ko održavati. Ranijem upravitelju, KJKP GRAS, početkom 2018. godine istekao je ugovor, pa su Ministarstvo saobraćaja KS i Općina Centar, kako smo ranije naveli, potpisali tromjesečni privremeni ugovor o održavanju lifta sa gračaničkom firmom Euro prost d.o.o. (i nakon toga samo još tri aneksa), koja ga je i rekonstruisala.

Foto: Odluka o pokretanju postupka rekonstrukcije “kosog lifta”

Nabavke su ugovarane bez ikakve saglanosti Ministarstva za urbanizam i okoliš i Ministarstva saobraćaja KS. Nepoznato je koliko je novca ukupno u igri od održavanja lifta i naplate karata, jer ispražnjene kase završavaju u plastičnim vrećama i nose se u nepoznatom pravcu. Tako je kompanija iz Gračanice bez ikakvog ugovora mjesečno inkasirala dogovorena sredstva (ranije je to bilo 13.500 KM za održavanje i upravljanje liftom, iako je planom nabavki određeno 6.000 KM za ovu vrstu posla).

Razliku usljed manjka prodanih karata kompenzira Općina Centar. Očito da to radi i dalje jer postupak javnih nabavki nije gotov iako je, kako nezvanično saznajemo, nova Općinska komisija u sastavu: Meho Čalija, Jasmin Gerin, Tarik Hadžiomerović, Nizama Dupovac i Sanjin Hasanbegović, odbila je protežirati Euro prost i time pokazala veliku građansku odgovornost, ne podliježući pritiscima.

Cijena karte je 0,50 KM i uplaćuje se putem automata za naplatu bez računa ili bilo koje druge potvrde o uplaćenoj karti. Koliko građana koristi lift, to valjda zna samo osoba koja istrese novac iz automata.

Građani koji žive u ovom naselju primorani su ga koristiti jer u suprotnom do vrha Ciglana morali bi se penjati čak 414 stepenica. Prema gruboj procjeni, svakodnevno Euro prost za karte ubire oko 1.000 KM, uz prepostavku da dnevnu povratnu kartu koristi minimalno jedna petina građana.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI