Nastavak NATO samita: SAD najavile pojačano prisustvo na Balkanu

Lideri zemalja NATO-a i njihovih saveznika sastali su se jučer u Madridu. Glavne teme razgovora su ruska invazija na Ukrajinu i sve veće međunarodne ambicije Kine.

Nakon što je jučer počeo samit NATO-a u Madridu, poruke koje je javnost mogla čuti od lidera država članica jesu te da se očekuje povećanje broja vojnika na istočnoj granici saveza, kao i više pomoći Ukrajini. Lideri Azije i Okeanije su također pozvani da tokom nastavka samita govore o svojim zabrinutostima zbog povećanja kineskog utjecaja.”Ekstremno je važno da smo spremni pružiti podršku Ukrajini koja se sada suočava sa brutalnošću koju u Evropi nismo vidjeli od Drugog svjetskog rata”, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Od država članica očekuje da prave zalihe oružja i opreme u istočnoj Evropi i u državama Baltika, te da se značajno poveća broj vojnika koji su smješteni u toj regiji. Također će se raditi na povećanju podrške Ukrajini kako bi oružane snage te države unaprijedile svoj vojni sistem koji se trenutno najviše oslanja na opremu iz sovjetske ere.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da njegova država namjerava raditi na raspoređivanju više morske, zračne i kopnene vojne pomoći u narednome periodu.

“Snage će biti fokusirane na Baltik, Balkan i istočni bok NATO-a koji graniči sa Rusijom”, rekao je Sullivan.

NATO također pokušava pronaći način da pomogne Ukrajini bez da se direktno konfrontira sa Rusijom, što je jedan od razloga zbog kojega Ukrajina još uvijek nije dio saveza iako je na putu za članstvo od 2008. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi se obratiti na samitu video linkom. On je priznao je da je članstvo njegove države u NATO-u u bliskoj budućnosti manje vjerovatno, te da se politički opredijelio za članstvo u Evropskoj uniji.

Biden i Sanchez najavili saradnju u oblasti odbrane i ilegalnih migracija

Američki predsjendik Joe Biden u Madridu se sastao sa španskim kraljem Felipeom VI prije no što je razgovarao sa premijerom Pedrom Sanchezom.

Biden i Sanchez su razgovarali o borbi protiv onoga što je španski premijer nazvao “hibridnom prijetnjom” ilegalnih migracija iz Afrike što su sada dodatno potakle visoke cijene hrane koje su direktna posljedica ruske agresije na Ukrajinu, kao i o povećanju vojnog prisustva SAD-a na Pirinejskom poluostrvu.

Razgovori su uslijedili samo nekoliko dana nakon što su sjevernoafrički migranti upali u špansku enklavu u Maroku u pokušaju da dođu do Evrope. Najmanje 23 migranta su poginula u tom događaju, a mnogo više ih je povrijeđeno u pokušaju masovnog prelaska.

Biden je naglasio da SAD namjeravaju povećati svoju prisutnost u Mediteranu povećavajući broj mornaričkih razarača sa četiri na šest u južnoj španskoj luci Rota.

Kina u fokusu

Lideri Japana, Austraclije, Južne Koreje i Novog Zelenda su po prvi put pozvani na samit NATO-a kao gosti. Te četiri države podržavaju Ukrajinu, ali također i adresiraju vlastitu povećanu zabrinutost zbog vojne prisutnosti Kine u Pacifiku.

Američki predsjednik trebao bi se danas sastati na trilateralnom sastanku sa liderima Japana i Južne Koreje.

Jučer je na samitu postignut dogovor između Turske, Švedske i Finske kojim se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obavezao da neće koristiti pravo veta kada je u pitanju ulazak te dvije nordijske države u NATO.

Očekuje se da će NATO saveznici na samitu u Madridu doći do rješenja za povećanje sigurnosti koji će rezultirati novim konceptom funkcioniranja saveza.

Pet je osnovnih tema razgovora samita:

  • Kako izbjeći eskalaciju rata u Ukraini,
  • Zadržavanje jedinstvenog stava o agresiji na Ukrajinu,
  • Sigurnost baltičkih zemalja,
  • Odobravanje članstva Finskoj i Švedskoj,
  • Povećanje izdvajanja sredstava iz nacionalnih budžeta država članica za odbranu.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI