Izvor: OŠ Grbavica 1

Opštinski sud u Sarajevu pravosnažno je 2015. godine osudio Samira Alihodžića, nastavnika tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi „Grbavica 1“ na godinu zatvora zbog pedofilije. On je, sedam godina nakon, vraćen na posao u istu školu. Ovakva odluka izazvala je ogorčenje roditelja koji su zabrinuti za svoju djecu koja pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća roditelja, napominje da je slučaj veoma osjetljiv jer se radi o djeci, te je neophodno kretati se, isključivo, u okvirima zakona. Međutim, ističe, ovaj slučaj se vuče dugi niz godina.

“2018. godine je postojala prvostepena presuda, koja je krajem novembra prošle godine postala i pravosnažna. Zakon o osnovnom obrazovanju i odgoju jasno definiše u jednom članu da osoba koja je počinila potvrđeno krivično djelo, neće biti zaposlena u školi. Isto tako, svi mi koji pokušavamo da konkurišemo u nekoj javnoj instituciji, moramo dobiti i potvrdu o nekažnjavanju. Kako se sada sve to izdešavalo?”, pita se ovaj roditelj i napominje da i ostali roditelji, zgroženi ovakvom odlukom, reaguju i u skladu sa činjenicama, ali i sa emocijama.

“Da ovaj čovjek ponovo bude među djecom, apsurdno je”, kategoričan je Tanić.

Pravni vakuum

No, šta kažu iz Uprave škole, pitali smo.

“Uprava škole mora se isključivo kretati u zakonskim okvirima. Ja se nadam da će se ovo na kraju i završiti na takav način. Da poštujemo zakon”, kaže Tanić.

Navodi da je Vijeće roditelja za ponedjeljak zakazalo sastanak sa Upravom škole gdje će jasno definisati dalje korake.

“Roditelji imaju različite mehanizme kako da odgovore na sve ovo. Da li će pustiti djecu u školu, da li će bojkotovati nastavu, da li će preduzeti neke treće korake… To je svakome od njih odgovornost, a i naravno sloboda da nastupamo, a sve u interesu djece”, zaključuje Tanić.

I dodaje da, iako postoji određen vakuum između Zakona o visokom obrazovanju i zakona o radu koji možda štiti tog nastavnika, presude i postoje da se poštuju i da to bude u interesu djeteta.

Oglasila se Uprava škole

Uprava škole jutros je poslala i poruku roditeljima nakon što je informacija da se profesor vratio na radno mjesto, objavljena u medijima.

“Radno – pravni status svakog zaposlenika škole je definisan Zakonom i škola u svakom segmentu svoga rada postupa i radi po Zakonu, smjernicama i odlukama nadležnih institucija. Ujedno, škola nije niti će ikada donijeti bilo kakvu odluku o radnji koja bi bila na štetu djeteta. Izražavamo žaljenje što su medijski natpisi u izvjesnoj mjeri unijeli zabrinutost i uznemirenost među roditeljima, a isto osjećaju i uposlenici naše škole. Poštujemo vašu potrebu za reakcijom, a ujedno vas pozivamo da na nastalu situaciju reagujemo smireno, i na osnovu činjenica, primarno imajući u vidu zaštitu vaše djece a naših učenika. Vjerujemo da ćemo uz obostrano povjerenje i podršku prevazići i izazove trenutne situacije. Za sve dalje aktivnosti, prijedloge i saradnju stojimo na raspolaganju. Vaša djeca su naš prioritet, a vi uvaženi roditelji naši najvažniji partneri u njihovom odgoju, obrazovanju, kreiranju sigurnog i poticajnog okruženja”, naveli su u poruci roditeljima.

FBiH bez registra pedofila

Na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, još ne postoji ne registar pedofila iako se upućeni brojni apeli. U Republici Srpskoj postoji.

Klub zastupnika SDP-a u Predstavničkom domu PSFBiH je prije 10 dana uputio Prijedlog zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH.

“Prijedlog Zakona koji se nalazi u prilogu je nastavak parlamentarne procedure. Nacrt Zakona je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i Domu naroda Parlamenta FBiH, te je održana javna rasprava. Prikupljene su dostavljene sugestije na Nacrt zakona tijekom javne rasprave, uvrštene, te sami izvještaj i objašnjenje se nalaze u ovom Prijedlogu zakona. Time ovaj Prijedlog Zakona ispunjava uvjete propisane poslovnikom Parlamenta FBiH za daljnju proceduru”, navodi se u dokumentu.

Izvor: N1

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime