10 June 2022, Serbia, Belgrad: German Chancellor Olaf Scholz (SPD) speaks at a joint press conference after his talks with the President of Serbia. On the first day of the Balkan trip, Scholz will visit Serbia, Kosovo and Greece. The trip will then continue to northern Macedonia and Bulgaria. The trip will focus on EU accession prospects for countries in the Western Balkans. Photo: Michael Kappeler/dpa Photo: Michael Kappeler/DPA

Scholz je rekao da nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Hercegovine

Olaf Scholz, kancelar Njemačke boravi u Srbiji i nakon sastanka sa predsjednikom ove države Aleksandrom Vučićem govorio je i o Bosni i Hercegovini osvrćući se na situaciju i političke prilike u njoj.
Scholz je rekao da nema smisla ugroziti budućnost Bosne i Hercegovine.

“Također, nema smisla ni pospješivati secesionističke tendencije, moj utisak je da se svi tome moraju suprotstaviti. Planirani izbori u BiH će se održati”, naglasio je Scholz.

Naveo je da međunarodna zajednica želi postići da zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, napreduju i imaju perspektivu pristupa Evropskoj uniji.

“Želimo ohrabriti sve da svim snagama rade na tome, da shvate da je taj napredak moguć i da ćemo ga svi doživjeti”, rekao je Scholz.

Scholz je zatražio od Vučića da Srbija uvede sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

“Sankcije su veoma efikasne, mnogo više nego one koje su uvedene nakon aneksije Krima. Sankcije koje smo sada uveli je nešto što neće tek tako nestati kada rat nestane i da Rusija shvati da ne može diktirati mir sa Ukrajinom već mora pregovarati s njom i dogovoriti sporazum kojim će teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine biti zaštićeni. Očekujemo da se sankcijama Rusiji pridruže sve zemlje koje kandidati u Evropsku uniju”, poručio je Scholz.

Scholz je u ovoj turi posjeta zaobišao Bosnu i Hercegovinu, a prije Srbije posjetio je Kosovo, dok dalje planira put i u Sjevernu Makedoniju, Bugarsku i Grčku.

Izvor: Fokus

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime