NOVI POKUŠAJ SEPARATIZMA: Nakon oštre reakcije države povukli odluku o “zatvaranju granica” Livanjskog kantona

 

Štab civilne zaštite Kantona 10 (Livanjski kanton) jutros je povukao separatističku „Zapovijed” kojom se stavlja van snage “Zapovijed o zabrani ulaska državljanima Bosne i Hercegovine na područje tog kantona”, donesenu 22. marta.

“Ovom Zapovijedi stavlja se van snage Zapovijed o zabrani ulaska državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije”, navedeno je službenoj stranici kantonalne vlade. U obrazloženju se navodi da je „kantonalni štab civilne zaštite Kantona 10 to uradio na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Kantona 10 i prijedloga struke u funkciji zaštite stanovništva Kantona 10 od širenja pandemije koronavirusa i nije imao nikakvih drugih konotacija, a naročito ne političkih”.

“Očekujemo od viših razina vlasti BiH da HITNO poduzmu konkretne mjere pomoći prema zdravstvenom sustavu Kantona 10 i sprečavanju širenja pandemije virusa COVID-19”, stoji u odluci Štaba civilne zaštite LK.

Najnovijoj odluci je prethodila burna rekacija javnosti na odluku o zabrani kretanja bh. državljana na njenoj teritoriji (?!), a uslijedila je i promtna, putem društvenih mreža, i reakcija ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je najavio podnošenje krivične prijave protiv komandanta Štaba CZ Ivana Jozića.

„Dok se mi borimo sa koronavirusom, neki maštaju o paradržavnim projektima. Danas je stigao Zahtjev zapovjednika Kriznog stožera ‘Hercegbosanske županije’ i, vjerovali ili ne, Zapovjedi kojom se ‘zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije’. Ne samo da ovaj Zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta“, jasno je poručio Radončić.

Podvukao je da“ tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države.

„Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni“, istakao je Radončić.

Foto: Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić zaprijetio krivičnim prijavama

Postupak Jozića nikoga ne treba da čudi i samo naivni mogu vjerovati da nije izašla iz glavnog stožera HDZ-a i bez blagoslova lidera te stranke Dragana Čovića.

Pogotovo nakon što je poražen na posljednjim izborima za člana Predsjedništva BiH 2018. Godine on od tada, sinhronizovano s liderom SNSD-a i članom bh Predsjedništva iz RS Miloradom Dodikom, radi na podrivanju temelja suvereniteta BiH. I to potvrđuje njegova podrška protuustavnoj proslavi dana RS 9. januara, inicijativi da se, također suprotno odredbama Ustava BiH, strane sudije u Ustavnom sudu BiH zamijene domaćim kadrovima, uskraćivanju podrške izboru novih članova Centralne izborne komisije BiH, itd.

Valja podsjetiti i da je Milorad Dodik, gostujući u Dnevniku plus RTRS-a 18. marta, rakao kako razmišlja o postavljanju policijskih punktova na svim putnim pravcima prema Federaciji BiH “kako bi spriječio COVID-19 u RS-u“.

BiH se evidentno nalazi pred velikim izazovima. Borbom protiv pandemije koronavirusa, ali i protiv političara-separatista, koji i u ovako teškim vremenima ne prezaju od pokušaja podrivanja države.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI