NOVI POTRESI U SDA, POTVRĐENO PISANJE INFORADARA: Džaferović ipak glavni favorit za člana Predsjedništva BiH!

A.Š.

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem za javnost kojim su javnost obavijestili da “profesorica Sebija Izetbegović neće prihvatiti kandidaturu za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.”

Sebija Izetbegović je u svom pismu navela da njen zadatak u popravljanju zdravstvenog sistema nije završen i da je njena namjera dalje raditi i doprinositi u tom smislu.

“Zahvalila se na ukazanoj časti i obavezala na podršku SDA, podršku kandidatu SDA za člana Predsjedništva BiH i na dalji rad za dobrobit države Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Nakon ovog saopćenja SDA potvrđeno je ranije pisanje InfoRadara da je Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i jedan od naujtjecajnih ljudi ove stranke, najozbiljniji kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Kako je InfoRadar ranije izvijestio, iako je do prije nekoliko mjeseci Džaferović bio tek četvrti favorit među mogućim kandidatima (iza Sebije Izetbegović, Denisa Zvizdića i Safeta Softića), on sada, sasvim izvjesno, ima odsudnu podršku i samog lidera stranke Bakira Izetbegovića, pogotovo nakon što je njegova supruga odustala.

Pred delegatima na Konvenciji SDA, koja je zakazana za tri danna (26. maj), na kojoj će se naći dva imena, Šefik Džaferović i Safet Softić. Prethodno je od kandidature na sjednici Predsjedništva SDA odustao Denis Zvizdić, koji je imao najviše nominacija stranačkih organizacija. Prema informacijama InfoRadara bliskim SDA, sasvim je izvjesna mogućnost i da se Softić povuče u korist Džaferovića, kako bi se javnosti tobože pokazalo stranačko jedinstvo.

Ukoliko Šefik Džaferović postane novi kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, to bi moglo da nađe na veliki otpor stranaka iz RS, prevashodno SNSD-a, koje Džaferovića terete za umiješanost po komandnoj odgovornosti za ratne zločine u rejonu Vozuće.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI