PRIVATIZACIJA ALUMINIJA: Rusi čekaju Čovićevu kontrolu nad Domom naroda da završe posao

Tačno.net

Piše: Amer Bahtijar

U intervjuu za Večernji list u oktobru 2017.  direktor Aluminija d.d. Mostar, Mario Gadžić  ponudio je konačno rješenje za mostarski gigant – hitna prodaja Aluminija.

Kupca nije trebalo dugo čekati, desetak dana nakon Gadžićevog  intervjua Kolinda Grabar Kitarović u Moskvi je dogovarala detalje kupovine Aluminija sa ruskim firmama. Za implementaciju dogovora bio je zadužen jedan drugi predsjednik, Dragan Čović.

kolinda i putin

Rusi baš nisu bili preambiciozni za davanje novca za kupovinu Aluminija, imali su puno bolji plan – Dragan Čović izgledao je kao idealan partner.

Plan je sljedeći

Rusi dovoze nelegiran aluminij i prodaju ga dobavljaču koji legira aluminij te ga izvozi kao bh produkt. Profit se dijeli između suvlasnika među kojima ima i Rusa. Određena sredstva se daju političkom zaštitniku, dok dug raste dobavljačima. Upravo je dug dobavljačima glavni osnov za stečaj, a također može biti osnov za gašenje ili preklapanje duga s tim da povjerilac može tražiti vlasništvo nad resursima Aluminija.

Mostarski sajam ove godine bio je prilika da se predstave regionalni i Čovićev strateški partner – Srbija i onaj mnogo važniji – Rusija.

sajam_aluminij_1_0 (1)

Nakon što su propali svi pokušaji da se sruši vlast Mile Đukanovića, Rusija je odlučila da uzme utješnu nagradu – Hercegovinu.

Izvor portala Tačno.net koji je prisustvovao razgovorima na ovogodišnjem Mostarskom sajmu kaže da se na ovom događaju nije dogovarao ulazak Rusije u Hercegovinu već da se slavio trijumf ruske politike u BiH.

A taj trijumf znači da je Čović obećao novim ruskim gospodarima sve što Hercegovina ima: Aluminij, rudnike boksita Posušje ali i uslugu svih nivoa vlasti na kojima HDZ ima učešće.

Ekonomski analitičar i bivši inžinjer mostarskog Aluminija, Milan Jovičić, najveći je ekspert po pitanju mostarskog Aluminija o kojem govori i piše već tri decenije. Prvi je apelovao da se spriječi ulazak Rusa u Aluminij kao početak ruskog gospodarenja BiH.

„Rusi žele da ekonomijom zagospodare BiH, oni će, to je sad sasvim jasno, biti novi vlasnici Aluminija. Ja sam upozoravao Vijeće ministara, gospodina Zvizdića, šta se sprema i da to spriječe. Dakle, šta se radi: podnijeli su zahtjev za uvoz sirovog aluminija iz Rusije kako bi oni u tehnološkom procesu taj aluminij dodali malo leguri i dobili taj tzv. legirani aluminij i taj legirani aluminij ide znatno povoljnije na tržite Evrope ali na žalost oni su podnijeli zahtjev i dobili odobrenje da taj uvoz obave bez carinskih dadžbina. Druga važna činjenica je snabdijevanje Aluminija plinom, jer oni sada nastoje da što više koriste taj plin. Također, oni imaju namjeru da izgrade od Ploča do Aluminija u Mostaru plinovod tako da trajno snabdijevaju Aluminij plinom i da troše što manje električne energije u tom tehnološkom procesu. U pojedinim fazama tehnologijie oni mogu da koriste taj plan bez velike potrošnje elektične energije.“

Jovičić smatra da u tom kontekstu možemo posmatrati i nastojanja ruskog ambasadora Petra Ivancova u rješavanju hrvatskog pitanja.

„Ono što je interesantno je uloga Petra Ivancova, ambasadora Ruske federacije u BiH, koji kontaktira na dnevnoj bazi sa  Draganom Čovićem i koji sada  rješava “hrvatsko pitanje“. On sada stavlja kao ruski nacionalni interes rješavanje hrvatskog pitanja – kao da su Hrvati stvarno ugroženi i kao da zaista postoji to pitanje. Očekujem vrlo brzo da Aluminij bude u ruskom vlasništvu i da se ta priča okonča.“

Jovičić naglašava da je u nedavnom razgovoru sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem postavio pitanje ruskog uticaja u mostarskom Aluminiju.

„Nedavno sam sreo na Partizanskom groblju premijera Fadila Novalića i rekao sam mu – Premijeru kako mislite riješiti ulazak Rusa u Aluminij i kada ćete riješiti pitanje Aluminija’, na što mi je on rekao – mi imamo samo 44 posto kapitala.

Jovičić naglašava da za stanje i rusko preuzimanje mostarskog Aluminija i odgovornost snose sve federalne vlade.

„Sve federalne vlade od Bičakčića, Brankovića, Nikšića do Novalića su zaslužne za rusko uzimanje Aluminija jer su svojim odnosom prema bivšim radnicima i uopće odnosom prema državnoj imovini stvorili uvjete da Čović sa njim raspolaže kao sa privatnom imovinom koju je sada dao Rusima. No, moje informacije jasno govore da se ne radi samo o Čoviću. Ovdje se radi o političarima iz Hrvatske i cilj je da Rusi zagospodare cijelom regijom.“

Zašto  Rusija podržava Čovićevu želju za izmjenom Izbornog zakona

Izmjenama Izbornog zakona Dom naroda Parlamenta Federacije BiH predstavljali bi klubovi HDZ-a iz četiri kantona. Uz ovlasti koje sada ima instanca vlasti, Čović bi mogao ucjenjivati kako želi i time bi dogovor postignut sa Rusima mogao biti jedino  provodiv.

Jer bez obzira na Čovićeva obećanja, Rusi još nemaju nikakve garancije da će on moći sprovesti svoj dio dogovora koji podrazumijeva potpunu uslugu vlasti ruskom kapitalu.

Zadnjih mjeseci Dragan Čović potpuno gubi kontolu. U tom kontekstu možemo primijetiti da Čović koristi retoriku na koju nismo navikli od „nositelja evropskih vrijednosti“.

Šta je razlog takve Čovićeve promjene?

Analitičar Milan Jovičić smatra da su krivci Avdo Avdić i magazin Žurnal. Prema njegovom mišljenju Žurnal je razotkrio Čovićev dogovor sa Rusima.

„Avdo Avdić je razotkrio Čovićev dogovor sa Rusima što ga je raskrinkalo u očima međunarodne zajednice, SADa i Evropske unije. Sada je svima jasno zašto mu treba kontrola nad Domom naroda.“

Rezultate tekstova koje je Žurnal objavio, Čović je vidio vrlo brzo. Međunarodna zajednica jednoglasno je podržala prijedlog Izbornog zakona koje su predložile stranke iz Sarajeva po kojima Dom naroda može biti biran iz većinskih hrvatskih kantona ali sa jasno preciziranim nacionalnim interesima u koje nikako ne spada Aluminij.

Prema našem izvoru iz vrha politike Dragan Čović je uvjeravao Vučića da proba izvršiti utjecaj na Evropsku uniju  i na Erdogana kako bi oni utjecali na bošnjačku vlast da prihvati Čovićevu izmjenu Izbornog zakona.

No kako je neslavno propao pukušaj lobiranja Kolinde Grabar Kitarović kod Erdogana, tako  je propao i Vučićev pokušaj.

kolinda i covic

Dom naroda koji on kontroliše je bila garancija koju je Čović dao Rusima za kontrolu Federacije BiH. Upravo nemogućnost ispunjenja tog zahtjeva čini Dragana Čovića razdražljivim i nervoznim.

Pobjeda Čovića, obnova mandata Kolindi GK, rušenje Plenkovića i postavljanje Vase Brkića, bliskog prijatelja Dragana Čovića, za predsjednika HDZ-a, te prestanka igrokaza Aleksandra Vučića oko Evrope i konačno okretanje Rusiji (što je već najavio ministar odbrane Aleksandar Vulin) značio bi potpuni trijumf ruske politike na Balkanu.

Aluminij je za Ruse početak priče ovladavanja Federacijom BiH. Da li će ta priča ostati na početku i neslavno završiti ovisi isključivo o izmjenama Izbornog  zakona. Zato se u Rusiji sa nestrpljenjem očekuju rezultati izbora u BiH skoro kao u Crnoj Gori. Čovićev poraz značio bi veliki poraz ruske politike na Balkanu.

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI