Šefica bh. diplomatije Bisera Turković zaposlila je Vidosava Cvijetića, inače penzionera sa Sokoca, na mjesto šefa finansija u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno odlaskom dotadašnje šefice finansija Slavice Horvat u diplomatsko-konzularno predstavništvo u Zagreb.

Ovo je tek posljednji u nizu gafova i afera s potpisom Bisere Turković, a priča u vezi sa penzionerom Cvijetićem ima duboku pozadinu.

Sama činjenica da je ministrica vanjskih poslova, koja na svakom koraku ne zaboravlja da istakne vlastiti “patriotizam”, dovela prije dva mjeseca Srbina sa Sokoca (koji je već tri godine u mirovini!) na iznimno bitno mjesto u Ministarstvo, odnosno da joj vodi finansije, a ne po “patriotskom” difoltu Bošnjaka, što je naravno mogla, pobudila je sumnju među uposlenicima u sjedištu.

Međutim, duboka povezanost Bisere Turković i Vidosava Cvijetića datira još iz njene američke misije, u vrijeme kada je Turković bila bh. ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama (2005.-2009.). Ova informacija povrđena nam je iz više nezavisnih izvora.

“Vidosav Cvijetić bio je knjigovođa u DKP-u u Vašingtonu dok je gđa Turković bila ambasador. Pošto je bio servilan i poslušan, osim poslova u DKP-u pomagao je i u mnogim kućnim poslovima tadašnje ambasadorice, a s njim i njegova supruga, koja je tada bila u Americi kao nezaposlena”, kaže jedan od izvora iz sjedišta MVP-a.

Šefica bh. diplomatije to, očito, nije zaboravila te je sada Cvijetića dovela iz duboke penzije. No, naši izvori navode da to nije nikakvo revanširanje prema ovom službeniku, već njen smišljen potez, budući da je poznata po raskošnom i životu na visoki nozi na račun poreskih obveznika. Postavlja se opravdano pitanje da li joj baš zbog toga treba penzioner Cvijetić kao odani kadar?

Inforadar je uputio pitanja u sjedište bh. diplomatije, adresirajući ih na ministricu Turković, međutim na naša pitanja do izlaska ovog teksta nije nam odgovoreno.

Da bi cijela priča poprimila obrise novog skandala Turković se pobrinula tako što je i Cvijetićevu suprugu Danku prevela putem sporazuma iz druge državne institucije u MVP, također u Odsjek za finansije.

Osmišljen je i način kako da se izbjegnu zakonska ograničenja zbog angažiranja penzionera na ovu poziciuju, pa je tako, po ovlaštenju ministrice, zakonski potpisnik svih dokumenata i akata koji izađu iz Odsjeka finansija Biljana Marilović, upravo nekadašnja šefica finansija, a sadašnja načelnica Odjela za plan i analizu. To je, tvrde naši izvori, dosad nezabilježen slučaj u MVP-u i neviđeni sukob interesa.

No, ni tu u nije kraj. Sjedištem bh. diplomatije se uveliko priča da je i njihovom sinu obećan posao u Ministarstvu vanjskih poslova.

Ministrica Turković inače je sklona zapošljavanju rodbine i političkih veza. Prošle godine uhljebila je sina Alija – gdje druge nego u diplomatiji, u Ambasadu BiH u Kataru, gdje radi na obavještanim poslovima. Također, Turković je vezama isposlovala kandidaturu kćerka Semire Turković za članicu Ureda za borbu protiv terorizma pri Ujedinjenim narodima (UNOCT) u New Yorku.

Ranije je po preporuci Bakira Izetbegovića, svog stranačkog šefa, zaposlila novinarku Đinu Mujkić kod sebe u kabinetu, gdje se kratko zadržala na poslovima savjetnice za medije, a prema našim infomacijama uskoro će ministricu početi savjetovati u oblasti bilaterlanih odnosa umjesto Izmira Talića.

Više sagovornika iz MVP BiH su nam potvrdili da je zbog svih afera u kojima je Turković učestvova, a neke i sama kreirala, stvorena jako loša atmosfera u MVP-u, pri čemu je pojačana netrpeljivost a loši međuljudski odnosi dodatno narušeni.

Vrijedi stalno podsjećati da je Turković također jedan od ključnih predstavnika izvršne vlasti odgovornih za potpunu nebrigu za javno zdravlje i činjenicu da su građani BiH u najvećem jeku pandemije jedini u Evropi ostavljeni bez vakcina.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime