Novinari u Banjaluci bojkotovali javnu raspravu o kriminalizaciji klevete, opozicija im se nije pridružila

Novinarka Milkica Milojević poručila je donosiocima odluka da ne pretjeruju u ponavljanju stava da je sve više povratnika u vršenju prekršaja uvreda i kleveta - “jer imamo jednog povratnika koji najčešće vrijeđa i kleveće i to javno, a to je predsjednik RS“.

Prva od četiri javne rasprave o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS, kojima se uvodi kriminalizacija klevete, održana je danas u Banjaluci – bez prisustva novinara.

Predstavnici medija demonstrativno su napustili javnu raspravu na samom početku kako bi izrazili protivljenje najavljenim zakonskim izmjenama. Oni su nosili majice sa natpisima: “Osuđen za: Vic u kafani”, Osuđen za: Status na Facebook-u”, “Stop kriminalizaciji klevete”, “Mišljenje nije zločin”…

Stav novinara je od ranije poznat – najavljeno je da neće učestvovati u javnoj raspravi, a svoj zahtjev su ponovili i u entitetskom parlamentu: Povucite Nacrt zakona.

Uprkos brojnim kritikama novinara, opozicije i dijela međunarodne zajednice, Narodna Skupština Republike Srpske usvojila je 23. marta Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta, a predviđene su drakonske novčane kazne, čak i do 120.000 KM. Kritičari najavljenih zakonskih izmjena mjesecima upozoravaju da je kriminalizacija klevete udar na demokratiju i slobodu govora.

“Ovaj zakon je toliko loše napisan, skandalozan i tolike posljedice može proizvesti da je besmisleno učestvovati i pokušati poboljšati”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjalukazaključivši da je besmisleno bilo učestvovati u prividu demokratije koju pokušavaju prikazati izvršna i zakonodavna vlast.

Foto: Gerila.info

Novinar Impulsa Miljan Kovač potvrđuje da cijela procedura usvajanja spornih zakonskih izmjena služi samo kao pokriće da su, navodno, ispoštovani demokratski principi odlučivanja, a da vlast u suštini ima namjeru da generalno cenzuriše slobodu mišljenja i izražavanja, te da se to odnosi na sve građane, ne samo na medije i novinare.

“Ono što mene lično zabrinjava jeste to da javnost, osim novinara i pojedinih nevladinih organizacija, kao da nije zainteresovana za sve što se dešava oko kriminalizacije klevete. Čak i opozicija, izuzevši pojedine nastupe u NSRS, ne razumije o kakvom problemu je riječ. tim više što nas uskoro očekuje još jedan zakon usmjeren protiv demokratskih sloboda – zakon kojim vlast namjerava da kontroliše rad nevladinih organizacija”, kaže Kovač koji smatra da novinari i nevladine organizacije ne mogu tu bitku dobiti sami, bez uključivanja mnogo šire zajednice.

Novinarka Euroblica Milkica Milojević naglasila je da uvreda i kleveta ne smiju da se kriminalizuju, jer postoje građanski zakoni kojima je sve to regulisano.

Donosiocima odluka je poručila da ne pretjeruju u ponavljanju stava da je sve više povratnika u vršenju prekršaja uvreda i kleveta – “jer imamo jednog povratnika koji najčešće vrijeđa i kleveće i to javno, a to je predsjednik RS“.

Ukoliko se ovaj zakon ipak uvede, Milkica Milojević se nada da će tužioci ozbiljno shvatiti svoj posao i jednako se odnositi prema svim osobama.

Najveći zagovarač izmjena zakona upravo je predsjednik RS Milorad Dodik koji je u više navrata isticao da je javna scena neuređena i da su pojedinci u Republici Srpskoj konstantno na udaru laži i klevete. Nakon što je najavio sporne zakonske izmjene, Dodik je pojedine novinare uvrijedio nazivajući ih “spodobama”. I prošao bez ikakvih sankcija za to.

Na javnoj raspravi ostali su predstavnici vlasti, pojedinih nevladinih organizacija i pravnici i pojedini predstavnici nevladinih organizacija.

Poslanici opozicije nisu se pojavili da podrže novinare.

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI