NSRS danas bira delegate – može li Dodik dobiti četiri?

Polsanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, danas, biraju delegate za Vijeće naroda Republike Srpske i Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Ključno pitanje je hoće li Milorad Dodik dobiti četiri delegata za Dom naroda BiH.

Posebna sjednica počinje u 12 časova a ključno pitanje je hoće li SNSD dobiti podršku za četiri delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Iz Republike Srpske u taj državni parlamentarni dom bira se pet delegata a četiri delegata iz jedne stranke ili političke opcije znače da ta stranka ima indirektnu kontrolu nad upravljanjem procesima u državi, usvajanjem zakona odnosno propuštanjem usvojenih zakona i odluka u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine kroz Dom naroda BiH.

SNSD je u prethodnom mandatu imao četiri delegata u Domu naroda, peti je bio Mladen Bosić iz SDS-a i to je dovelo do situacija u kojoj Dom naroda, na primjer, nije, u nekoliko navrata, dao podršku za ukidanje akciza na gorivo. Bilo je još situacija kada je Dom naroda zbog entitetske blokade zaustavio realizaciju usvojenih odluka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ključnu ulogu u izboru delegata imaće probosanski Pokret za državu koji, očekuje se, neće podržati kandidate opozicije za delegate što će omogućiti Dodiku da dobije četiri delegata. Spekuliše se da će Pokret za državu za takvo glasanje dobiti mesta u Vladi Republike Srpske i potpredsjedničko mjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Zanimljivo, pojedinci iz Pokreta za državu, bili su, prethodnih godina, najveći kritičari politike Milorada Dodika. Među njima je prednjačio, nekadašnji Dodikov stranački kolega Vojin Mijatović.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas biraju i delegate u Vijeću naroda Republike Srpske. Glasanja su tajna.

Posebna sjednica počinje u 12 časova.

Izvor: gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI