Odbor UN-a traži od Rusije informacije o sudbini hiljada ‘evakuirane’ ukrajinske djece

Ujedinjene nacije (UN) u ponedjeljak će od Moskve zatražiti objašnjenje u vezi sa hiljadama ukrajinske djece, za koje se vjeruje da su nasilno poslani u Rusiju od početka invazije 2022. godine.

Odbor Ujedinjenih nacija za prava djeteta, 18 nezavisnih eksperata, trebalo bi da ispita ruske predstavnike tokom dva dana, kao dio redovne revizije. Njihova lista ‘zabrinutosti’ poslana Rusiji u prvoj polovini 2023. godine.

Žele da znaju koliko je djece je navodno evakuirano u Rusiju ili u dijelove Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Oni takođe žele da znaju šta je Moskva uradila da zaštiti “prava te djece da sačuvaju svoj identitet, uključujući nacionalnost, ime i porodične odnose”.

Kijev procjenjuje da je 20.000 ukrajinske djece prisilno deportovano u Rusiju.

Moskva je saopćila da im je cilj bio da “zaštite tu djecu od borbenih dejstava”. Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Do sada je vraćeno oko 400 djece.

– Smještaji za evakuiranu djecu se organiziraju, prije svega, na njihov zahtjev i uz njihovu saglasnost – navodi se u pisanom odgovoru Rusije u oktobru, a UN je u petak taj odgovor proslijedio medijima.

U njemu se ne navodi ukupan broj odvedene djece, ali se navodi da su obuhvaćena djeca iz nacionalnih rezidencijalnih ustanova za siročad i djecu bez roditeljskog staranja (ukupno oko 2.000) i djeca s ukrajinskim državljanstvom.

Takođe se navodi da je između 1. aprila 2022. i 31. juna 2023. godine oko 46.886 ukrajinske djece steklo rusko državljanstvo.

Kateryna Rashevska, pravni ekspert iz Regionalnog centra za ljudska prava, ukrajinske nevladine organizacije, nada se da će odbor pozvati na osnivanje „međunarodnog pravnog mehanizma“ za identifikaciju i povratak djece kući.

– Sada je proces povratka ukrajinske djece samo vrlo sporadičan proces – rekla je ona za AFP.

– Trenutnim tempom, trebat će nam još 90 godina da bismo vratili samo već identificiranu ukrajinsku djecu – rekla je ona, pozivajući Generalnu skupštinu UN u New Yorku da usvoji rezoluciju o stvaranju međunarodnog mehanizma.

– Međunarodna zajednica je spremna nešto učiniti, ali postoji potreba da se to uradi brže – rekla je ona.

Druge teme će biti pokrenute tokom ispitivanja Rusije od Odbora UN-a, sa listom tačaka na sedam stranica.

Žele da ispitaju rusku delegaciju o tome šta Moskva čini kako bi uklonila prepreke djeci da ostvare svoje pravo na slobodu udruživanja i okupljanja i da osiguraju da djeca ne budu kažnjena zbog učešća u demonstracijama, posebno protiv rata u Ukrajini.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI