Odbor utvrdio prijedloge za dodjelu ‘Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva’ u 2024. godini

Odbor za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2024. godini danas je na petoj sjednici utvrdio prijedloge odluka za dodjelu ove nagrade i uputio ih Gradskom vijeću na razmatranje i konačno odlučivanje, saoćeno je iz gradske uprave.

Gradsko vijeće će konačne odluke donijeti na sjednici planiranoj za sredinu marta.

Predložena su dva kandidata za dodjelu pojedinačne nagrade i dva za kolektivnu.

Za pojedinačnu su predloženi – prvoranigirana prof. dr. sci. Branislava Draženović rođ. Peruničić za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti nauke i obrazovanja te Zdravko Čolić za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada u oblasti kulture i umjetnosti, kao drugorangirani kandidat.

Za dodjelu kolektivne nagrade predloženo je, kao prvorangirano, Udruženje “Renesansa” zbog značajnih ostvarenja i značajnih rezultata rada u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, a drugorangirani kandidat je Udruženje “Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca” zbog zasluga u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

Javni poziv za predlaganje kandidata za ovu godinu bio je otvoren 45 dana, do 25.01.2024. godine. U roku utvrđenom u Javnom pozivu, dostavljen je 21 prijedlog sa 7 podrški prijedlozima za 15 kandidata za dodjelu nagrade.

Odbor u sastavu: akademik Kemal Hanjalić, prof. dr. Hadžan Konjo, Mirsada Murtić, dr.sc., prof. dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Amela Mustafić i prof. dr. Ifet Mahmutović, te članovi Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća: dr.sc. Mirela Džehverović, Biljana Lazarević, Muamer Mekić, Almedin Miladin, Drago Jurić, Adi Škaljić, koji je ujedno predsjedavajući Odbora, i Vedad Deljković, zamjenik predsjedavajućeg Odbora, razmatrao je pristigle prijedloge u  skladu s  Odlukom o uslovima i načinu dodjele “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 41/22 i 49/22) i usvojenim Poslovnikom o radu Odbora.

Odbor je na petoj sjednici utvrdio također izvještaj o radu te ga uputio Gradskom vijeću kao i prijedloge za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI