Više hiljada osoba, među kojima su osim pripadnika LGBTIQ populacije, bile i javne i političke ličnosti, pripadnici diplomatskog kora u BiH, aktivisti iz države i regije, ali i bh. građani, prisustvovalo je današnjoj prvoj bosanskohercegovačkoj Paradi ponosa, koja je tačno u podne otpočela šetnjom kod Vječne vatre a završena na Trgu BiH u Sarajevu.

Već oko 11 sati iz pravac Kulovićeve ulice u centru Sarajeva počeli su pristizati brojni učesnici Bh. povorke, uz velike mjere osiguranja, a nekoliko sati pred početak vladala je opuštena atmosfera bez tenzija, dok su kamere fotoreportera zabilježile i brojne zagrljaje među učesnicima.

Na čelu ali i duž kolone bile su istaknute mnoge parloe, među ostalim Ja BiH slobodu, Otpor, Više volim nego što se bojim, Žena, lezbejka, kraljica, Refugees welcome, a među njima se, uz onaj Ima izać’, najviše isticao transparent Solidarnost.

Mia iz Sarajeva je bila među šetačima, a njena poruka je glasila:

“Imam ovdje prijatelje i strejt i gej, poručujemo im da nisi sami. Ovdje smo da kažemo da postojimo, da smo tu i da želimo biti jednaki, ne superiorni već jednaki”, kazala je ona.

Između muzike, bubnjeva i zvižduka opazili smo i Božu Vreću, poznatog bh. interperetatora svedalinke. Rekao je da ovaj dan otvara vrata Evrope za BiH.

“Zaista sam sretan da Sarajevo danas ima pride”, kazao je ozareni Vrećo.

Jedan od učesnika bio je i Matej Vrebac koji živi u Sarajevu, koji je rekao da mu najviše smeta društvena stigma.

Među prisutnima su bili i filmadžije Jasmila Žbanić, Feđa Isović i Haris Pašović, kao i univerzitetski profesori Nerzuk Ćurak, Asim Mujkić i Enver Kazaz, političari Reuf Bajrović i Muhamed Fazlagić (iz Građanskog saveza), Sabina Čudić iz Naše stranke i mnogi drugi.

Uz skandiranje Grad je naš i Ovo je ponos učesnici Povorke ponosa prošli su trasom dužine oko dva kilometra, a šetnja, koja je protekla je bez ikakvih incidenata, što je iznimno bitno naglasiti, završena je dolaskom ispred zgrade institucija BiH na Marijin Dvoru (državnog parlamenta) gdje su se članovi Organizacionog odbora Povorke obratili učesnicima, javnosti u BiH i regiji, nakon čega je zasvirao i zapjevao Damir Imamović.

Inače, s učesnicima prve Bh. povorke ponosa šetali su i predstavnici diplomatskog kora u BiH, među njima i britanski i američki ambasadori u BiH, Matthew Field te Eric Nelson, kojeg je pratio veliki broj pripadnika njegovog osiguranja.

Foto: U povorci učestvovao i američki ambasador Eric Neslon (Foto Klix)

Uoči same povorke on se obratio javnosti video porukom:

“Ambasada SAD-a izražava podršku prvoj Povorci ponosa u BiH. Cilj povorke ponosa su jednaka ljudska prava za sve. Moj partner i ja cijenimo dobrodošlicu i poštovanje koju su nam ukazali ovdje. Učestvovat ću u Povorci ponosa da bih dao podršku svim pripadnicima LGBTI zajednice i njihovim porodicama”, poručio je ambasador Nelson nekoliko dana uoči povorke.

Danas je od ranih jutarnjh sati veliki dio centra grada bio pod opsadom policije, a većina ulica blokirana za odvijanje sabraćaja.

Prema procjenama, prvi bosanskohercegovački Pride osiguravalo više od 1.100 policajaca kao i pripadnici privatne zaštitarske agencije.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime