Photo: ArminDurgut/XINHUA/PIXSELL

Jučer je na adresu Ministarstva vanjskih poslova BiH stigla faktura u vidu čestitke iz Brisela u kojoj se traži da se refundiraju troškovi za Dragana Čovića, lidera HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, prilikom njegovog martovskog boravka u Briselu.

Iako godinama uživa u luksuzu i ima astronomska primanja, refundacija troškova, s obzirom na funkciju koju obnaša, i ne bi bila toliko neobična da Čović još jednom nije pokazao bahatost svojestvenu lideru HDZ-a BiH.

Naime, za svega nekoliko sati svog efektivnog boravka u Briselu 15. marta ove godine, Čović je potrošio, ni manje ni više nego 1.512 eura, uživajući u VIP tretmanu. Dakle, za samo jedan dan, odnosno za svega nekoliko sati efektivnog boravka u sjedištu EU, bez obzira što je imao dnevnice.

Podsjećamo, Čovićč je toga dana, pored članova predsjedništva BiH, prisustvovao “ispitivanju” pred poslanicima odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta. Sebe je predstavio kao “legitimnog predstavnika” hrvatskog naroda u BiH, te dodao da se politička prava Hrvata “grubo krše zbog želje za dominacijom Bošnjaka”.

Ipak to mu nije smetalo da, uprkos majorizaciji kojoj je izložen, od države koju ne voli naplati oko 3.000 maraka sredstava poreskih obveznika.

Prilikom obraćanja u Briselu, Čović je prozvao člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sljedećim riječima: Izlaganje dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH bespredmetno je komentirati s moje strane”, riječi su sa kojima je lider HDZ-a zaključio svoj govor prilikom posjete Briselu.

Podsjećamo da je uoči odlaska u Brisel parlamentarac Čović, zajedno sa koklegama Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Nikolom Špirićem (SNSD), naplatio po 30.000 KM otpremina za „odlazak u penziju“ na jedan dan (stekli pravo kao 65. godišnjaci), no očito ni to mu nije bilo dovoljno pa je svoj boravak u Briselu, gdje je branio prava „konstitutivnih Hrvata“, masno naplati.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime