Okončana kampanja „Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!”

Kampanjom “Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!”, koja je trajala godinu, podigli smo svijest građanki i građana u BiH o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja seksualne iznude, kao i zagovarali inkorporiranje pojma seksualna iznuda u zakonske politike i antikoruptivne strategije.
Helsinški parlament građana Banja Luka je realizovao ovu kampanju u okviru projekta
“Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije” te podržanu od strane Centra civilnih inicijativa i
USAID-a.
Seksualno iznuđivanje (sextortion) je spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije, odnosno
rodno određeni oblik korupcije, koji kao takav još uvijek nije formalno – pravno prepoznat u
zakonima u Bosni i Hercegovini. Važno je istaći da je seksualna iznuda spoj seksualnog
uznemiravanja i zloupotrebe povjerene vlasti, autoriteta, nadređenosti…. Umjesto novca u ovoj vrsti korupcije se seks (seksualna usluga) koristi kao valuta. Dakle, na jednoj strani imamo one kojima je povjerena vlast (moć, autoritet…), a na drugoj strani često ranjive kategorije koje su obično u podređenom položaju.
Tokom kampanje smo realizovali “Istraživanja o rasprostranjenosti seksualnog iznuđivanja u društvu”, kao i “Analizu propisa u vezi seksualne iznude”.
– Preko 73 % ispitanika smatraju da je seksualna iznuda itekako prisutna u našem društvu, a čak 76 % ispitanika smatra da se ta pojava dešava na radnom mjestu.
Najveći broj ispitanika, preko 90 % smatra da seksualno iznuđivanje u većini slučajeva pogađa žene i djevojčice, saopćeno je iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI