Okrugli sto „Šta je normalno a šta patologija u seksualnosti“: Različito ne znači patološko

„Šta je normalno a šta patologija u seksualnosti“ tema je okruglog stola održanog danas u Banjaluci u organizaciji NVO ProEduca. Cilj skupa, između ostalog, bio je da se uspostavi stručan i human način pristupa relaciji „normalnost-seksualnost“, rekao je socijalni psiholog Srđan Puhalo.

Normalnost i patologija dobijaju značenje tek kada se dovedu u antropološku i društvenu dimenziju – podsjetila je antropološkinja Milica Vučurović. „Distorzije u stavovima šta je normalno u seksualnosti proizilaze iz kulturne šeme gdje razvijamo predubjeđenja“, istakla je Vučurović čija je uska specijalnost kognitivna antropologija.

Na skupu je između ostalog istakut značaj seksualnog zdravlja kao dijela mentalnog zdravlja.

Seksualna terapeutkinja Tanja Jurin podsjetila je da 25 posto stanovništva ima seksualne probleme. Temu seksualnosti konstantno prate osjećaji srama i krivnje – podsjetila je Jurin.

„Naš vrijednosni sustav utemeljen je na odrastanju a pojam ‘normalnosti’ stvara se i u partnerskoj relaciji“, rekla je Jurin koja ističe ogroman značaj komunikacije roditelja s djecom na temu seksualnosti od najranijeg uzrasta.

Filozof Ivan Milenković rekao je da kontrolisati seksualnost znači kontrolisati stanovništvo.

„Ako prihvatimo da je seksualnost odnos slobode između slobodnih partnera, jasno je da tamo gdje je više slobode u društvu, imaćemo i slobodniji odnos prema seksualnosti“ , istakao je Milenković dovodeći u vezu autoritarna društva s malim stepenom seksualnih sloboda.

Kao prioritetne probleme književnik Nenad Veličković ističe probleme unutar obrazovanja. Jedan od njih je, tvrdi, ulazak religije u obrazovanje.

„Tako imate situaciju da na jednom školskom času govorite o oplođenom jajašcu, a na sljedećem da je neka žena bezgrešno začela“ – ilustrovao je Veličković paradoks bh. obrazovnog sistema.

Psihoterapeutkinja Irena Đumić Jurić-Marijanović predstavila je na okruglom stolu izazove s kojima se suočava u praksi. Radeći s LGBT osobama čiji su problemi neprihvatanje od strane uže i šire okoline, ona je istakla da ova populacija ima ogromne probleme s jezikom mržnje kroz odrastanje, školu i kasnije u društvu.

Skupu su prisustvovali i banjalučki srednjoškolci

„Oni imaju osjećanja manje vrijednosti i konstantan strah od odbacivanja“, rekla je ova psihoterapeutkinja podsjećajući da je ovdje riječ o različitoj ali normalnoj seksualnosti.

Neke od mogućnost za rješavanje problema prihvatanja različitih seksualnih identiteta, učesnici okruglog stola nalaze u nastojanju da se obrazovni sistem unaprijedi, konstantnoj borbi za ravnopravnost i omasovljavanju stručnjaka.

Okrugli sto „Šta je normalno a šta patologija u seksualnosti“ održan je u sklopu projekta „Sloboda narodu“ koji afirmiše ljude koji misle drugačije a podržao ga je USAID.

Maja BJELAJAC
Maja BJELAJAC
Bosanskohercegovačka novinarka, freelancer. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI