Manja grupa građana okupila se danas u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog održavanja „mise za žrtve Bleiburga“ koja bi trebala da bude održana 16. maja, kada je najavljeno i mirno okupljanje Sarajlija i svih protivnika ovog događaja.

Okupljanje je počelo ispred Filozofskog fakulteta gdje se nalazi spomen ploča u znak sjećanja na stratište 55 Sarajlija koje su ubijene od ustaša nekoliko dana pred oslobođenje grada.

Održavanje blajburške mise koju bi trebao predvoditi kardinal vrhbosanski Vinko Puljić je osudila većina bh. javnosti, navodeći kako je to jedan od posljednjih činova revizije istorije iz Drugog svjetskog rata i to u osvit proslave 75. godina od pobjede nad fašizmom.

Svoj glas protiv blajburške mise digli su brojni bh glumci i redatelji koji su se oglasili zajedničkm video-porukom. Među ostalim i: Jasna Diklić, Jasna Žalica, Pjer Žalica, Senad Bašić, Srđan Vuletić, Dino Mustafić, Admir Glamočak, Vedrana Seksan, Emir Bravo, Minka Muftić, Tatjana Šojić, Zana Marjanović.

„Svima koji pokušavaju rehabilitirati ustaške zločine, želimo danas reći: Neće proći“, stoji u videu.

Osim u Bleiburgu, komemoracija će biti održana i Zagrebu.

Iz Katoličke crkve su ustvrdili „kako misa nije problem, te da bi se ona održala u Austriji, ali da to nije moguće zbog pandemije korona virusa“.

Valja navesti da je riječ o neistinim tvrdnjama  jer su država Austrija i tamošnja crkva zabranile su održavanje misa na javnom prostoru još prije pandemije, uz obrazloženje da se na tim misama odaje počast zločincima i rehabilitira jedan zločinački ustaški režim.

Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Članica redakcije Inforadara. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime