Schmidt podsjeća na rok do kojeg vlasti trebaju donijeti rješenje za buduće imenovanje Vlade FBiH

Skoro godinu dana nakon donošenja Odluke kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća da će, na osnovu njegove odluke od 27. aprila 2023. godine, amandman CXXXI na Ustav Federacije stupiti na snagu 1. maja, bez potrebe za donošenjem dodatnog normativnog akta kojim bi se osiguralo njegovo pravno dejstvo.

Visoki predstavnik Christian Schmidt poziva glavne političke aktere da imaju na umu ovaj rok, ukoliko imaju konstruktivne prijedloge za poboljšanje amandmana, objavio je OHR na društvenoj mreži X.

Schmidt je 27. aprila prošle godine donio izmjene Ustava FBiH, koje na snagu stupaju 1. maja, a odnose se na uvođenje mogućnosti da jedan od dvojice potpredsjednika Federacije BiH bude preglasan prilikom imenovanja Vlade FBiH, odnosno uveo bi se mehanizam veta, kao i institut vanrednih izbora.

U amandmanu je navedeno da Parlament FBiH ima određeni rok za donošenje drugačijeg rješenja za otklanjanje mehanizma blokade u rukovodstvu FBiH prilikom imenovanja Vlade FBiH, u suprotnom će važiti njegov amandman.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI