KAKO SU IZETBEGOVIĆI POMELI GATAČKI KLAN: Sebijina uloga za Oskara!

Riječnikom sportskog novinara, Sebija je na teren upala s klupe, uletila klizeći Zvizdiću i Čamparama, onesposobila ih i izbacila iz igre, i onda se s osmijehom na licu vratila na klupu za rezervne igrače

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Unazad godinama, ima tome sigurno i decenija, nije se dogodio mudriji i veći politički manevar nego što su ga ovih dana izveli supružnici Izetbegović, Bakir, lider SDA i Sebija, direktorica Kliničkog centra Sarajevo.

Najprije, na prste dvije ruke mogu se izbrojati oni koji su posljednjih sedmica vjerovali ili bili ubijeđeni da Sebija Izetbegović neće postati novi kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH. Sve je išlo tome u prilog. Bakirove izjave za medije protkane jasnom tendencijom, Sebijina sve češća gostovanja na političkim tribinama SDA širom BiH, kreiranje atmosfere koja bi trebalo da izrodi bosanskohercegovačku inačicu čelične lady, na kraju i sama dešavanja na najvišim organima stranke.

Svi su u jednom trenutku bili ubijeđeni – Sebija Izetbegović je novi kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH!

SALKIĆ KAO KUKAVIČJE JAJE

Tome su umnogome doprinjeli i stranački preletači, od kojih je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS, jedan od najpoznatijih. Naime, kako nam je potvrđeno iz same SDA, Salkić je, nakon što je s terena predložio aktuelnog državnog premijera Denisa Zvizdića za novog kandidata, na samim stranačkim organima podržao Sebiju Izetbegović, što dovoljno govori o njegovom karakteru.

Foto: Neslavna uloga Ramiza Salkića

Nakon svega potpuno logično, kako bi izbjegao političku bruku poraza od liderove žene, Zvizdić je, iako je imao najviše nominacija s terena, u međuvremenu „džentlmenski“ odustao od nominacije.

Za javnost: želio je sačuvati jedinstvo stranke u nastojanju da svi podrže jednog kandidata (i to ne bilo kakvog kandidata!) koji se naprosto snažno nametao.

U zbilji: bio je ljut na Izetbegoviće, rezigniran zbog njihove „izdaje“ i grubog potcjenjivanja njegove popularnosti u stranci.

No, trenutno nije bilo vrijeme za bilo kakve radikalnije poteze koji bi dodatno destabilizitrali partiju rascjepkanu na ionako više struja i frakcija. Toga je bio svjestan i ostatak Zvizdićevog gatačkog klana, na čelu sa braćom Čampara, Aljošom, prvim čovjekom federalne policije, i Dubravkom, državnim tužiocem.

„PAKLENI“ SEBIJIN PLAN

Zbog svega je klan odlučio da donese stratešku i konačnu odluku: Zvizdić će odustati od kandidature za novog člana Predsjedništva BiH iz SDA, jer je ocijenjeno kako još nisu dovoljno jaki da pobijede Izetbegoviće. Čekaće se povoljniji trenutak, a u međuvremenu će nastaviti raditi na jačanju pozicije vlastite frakcije čiji je krajnji cilj preuzimanje SDA.

Foto: Bakir Izetbegović i članovi “gatačkog klana”

Tako je mislio i izračunao gatačaki klan, no očito su zaboravili da je poslovično usporeni i nesposobni Izetbegović oženjen sposobnom ženom (ma šta ko o njoj mislio) koja je lično, osobno i personalno, u to nema nikakve dvojbe, iskreirala plan koji je imao za cilj da „pomete“ ovu hercegovačku struju i obesmisli ulogu samog Zvizdića kao najopasnijeg Bakirovog rivala u stranci.

Riječnikom sportskog novinara, Sebija je na teren upala s klupe, uletila klizeći Zvizdiću i Čamparama, onesposobila ih i izbacila iz igre, i onda se s osmijehom na licu vratila na klupu za rezervne igrače!

Neutralnom promatraču ne preostaje ništa drugo nego ustati i zapljeskati Sebiji Izetbegović na odigranoj ulozi sa Oskara, kojom je nesvakidašnjim političkim manevrom nadmudrila, osramotila i ponizila jednog premijera, jednog ministra i jednog državnog tužioca.

Ona će se, uđe li SDA ponovo u vlast nakon općih izbora u oktobru, izvjesno „zadovoljiti“ kakvom pozicijom – recimo ministra vanjskih poslova BiH.

UKLJUČIVANJE IZ BIH

No, ni tu nije kraj burnim dešavanjima u SDA, jer za dva dana slijedi stranačka Konvencija na kojoj će biti izabran novi kandidat za člana Predsjedništva BiH (po difoltu istovremeno i favorit za državno Predsjedništvo), a u igri su ostali potpredsjednici stranke Šefik Džaferović i Safet Softić.

Foto: Šefik Džaferović i Safet Softić

Iako je Inforadar dobio pouzdane informacije da je Džaferović od početka prvi favorit Bakira Izetbegovića (što je on i dalje) apsolutno se mora uzeti u obzir činjenica da je, u međuvremenu, Islamska zajednica BiH počela snažo da lobira za Softića, kao svog nekadašnjeg predsjednika Sabora.

Prema potvrđenim saznanjima Inforadara, sam reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović uključio se u igru počevši da vrši pritisak na Softića da ne odustane od vlastite kandidature – jer je Softić to upravo namjeravao.

Nakon nekoliko godina relativne apstinencije od političkih utjecaja na ključne tokove u zemlji, a nakon što je ispolitiziranog Mustafu Cerića na čelu IZ BiH zamijenio umjereni Husein Kavazović, Islamska zajedica se očito vraća u igru.

A da li će u potpunosti vratiti kontrolu nad kreiranjem strateških političkih odluka – zavisi od izbora novog kandidata za Predsjedništvo BiH, odnosno od toga hoće li Softić, ako uopće pobijedi Džaferovića, potom pobijediti i Denisa Bećirovića (SDP) i Fahrudina Radončića (SBB) u utrci za fotelju u kolektivnom šefu države.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI