Otvoren Јahorina ekonomski forum: Regionalna saradnja u fokusu

Regionalno povezivanje najznačajniji je segment ekonomskog razvoja zemalja u regionu. Ovo je jedan od najbitnijih zaključaka koji je izrečen na Ekonomskom forumu Jahorina, koji se po treći put održava danas i sutra, pišu Nezavisne.

 Ana Brnabić, premijerka Srbije istakla je zadovoljstvo što ima priliku da učestvuje na konferneciji u čijem fokusu je ekonomija, jer, kako je rekla, bez ekonomije i bolje slike, nema ni boljeg života za građane.

„Mormao da stanemo na loptu da ostvavimo prošlost i gledamo u budućnost“, kazala je Brnabić, istaknuvši da je ovaj forum, ali i drugi koji se održavaju u regionu zajednička mogućnost da zemlje u regionu dodatno rade zajedno.

„Srbija je prošla kroz teška vremena, kao i sve ostale zemlje bivše Jugoslavije. Nakon četiri godine teških makroekonomskih reformi izlazimo iz tunela i vidimo svetlo. Imamo odlične rezultate. Nezaposlenost je smanjena skoro za polovinu, velike su strane investicije koje su u prošloj godini iznosile dvije milijarde i 600 miliona eura“, kazala je Brnabić.

Tvrdi da regionalna stabilnost znači više investicija i bolje poslovanje malih preduzeća. Ističe da robna razmjena između Srbije i BiH raste, te da je prošle godine ona iznosila milijardu i 700 miliona evra.

„Fatnastičan podatak je taj da je izvoz iz Srbije u BiH veći nego izvoz Srbije u Kinu, SAD i Rusiju“, kaže Brnabić

Dodaje da, što se tiče BiH, od cjelokupne robne razmjene 70 posto Srbija ima sa Republikom Srpskom.

„Nas vežu posebne veze sa RS i toga ne treba da se stidimo“ poručila je Brnabić.

Aleksandar Vlahović, predsjednik Saveza ekonomista Srbije izrazio je zadovoljstvo što je ovaj savez oficijelni partner Ekonomskog foruma Jahorina.

Tvrdi da su forumi ključan doprinos dijalogu u regionu.

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH ističe da je šansa BiH u  integriranju, inoviranju i investiranju.

„Uvjeren sam da snažnije povezivanje u regionu stvara veću stabilnost. Vjerujem da je ovo dobra pouka za cijeli region. Šansa i da će dvodnevni rad ove konfernecije poslati poruke“, rekao je Čović.

Milorad Dodik, predsjednik RS istako je kako je forum prilika da se sumiraju svi rezultati saradnje.

„Glavna tema je regionalna saradnja. Ima dosta prostora za napredak, moramo da radimo, ne smijemo da stanemo, da se prilagodimo novim trendovima u svijetu, da osiguramo stabilnost, ona je ključna za uspješan ekonomski razvoj“, rekao je Dodik, te dodao da uspjesi Srbije treba da budu pouka za cijeli region.

Poručio je da je potrebno ovladati resursima i spriječiti zloupotrebe.

„ RS kao dio regionalnog ekonomskog i političkog prostora, i u  političkom smislu stabilna, njena ekonomija bilježi najbolje rezultate, rezultat toga je da ćemo ići u rebalans budžeta od 5 posto na godišnjem nivou. To govori da se krećemo dobro i da  to nije dovoljno. Ljudi moraju da osjete konkretnije. Investicije jesu najvažnije, koliko i bolji život, veće plate, penzije i ukupno bolji ambijnet“, rekao je Dodik.

Najavio je da će RS nastaviti izgradnju putne infrastrukture, rekonstrukciju i izgradnju bolnica.

„Ekonomiju treba vratiti u fokus i svi treba da da naučimo više“, rekao je Dodik te najavio formiranje novog ministarstva u Vladi RS koje bi se isključivo bavilo novim tehnologijama.

Odgovarajući na pitanje da li podržava jedinstveni carinski prostor, odnosno carinsku uniju zemalja regiona, Dodik je rekao da je to dobra  ideja.

„Mislim da je ideja Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije dobra i da je treba prihvatiti“, rekao je Dodik.

Isto mišljenje imala je i Ana Brnabić, premijerka Srbije konstatujući da je dobra ideja regionalno povezivanje.

„Mi u Srbiji pravimo puteve, ulažemo u infrastrukturu i onda svo to vreme koje smo uštedeli dobrim putnim komunikacijama izgubimo na carini. Moramo ići u neku vrstu carinske unije, jer bez toga sve ove investicije su besmislene.

Slično razmišlja i Dragna Čović, član Predsjendištva BiH koji smatra da je ponuda Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije bila džentlmenska.

Govoreći o realizaciji auto-puta Sarajevo – Beograd, Dodik  isitče da je Republika Srpska  opredjeljena za trasu koja ide preko Višegrada, Pala i Istočnog Sarajeva.

Kada su u pitanju granice, Brnabić je kazala da je predsjednik Srbije u to ušao sa najboljim namjerama i da su očekivali da to bude završeno do kraja prošle godine.

„Bolje da to pitanje rešimo bilaterarnim putem, nego međunarodnom arbitražom, jer nas tome uči iskustvo Slovenije i Hrvatske. Sve to može da se prelije i na naše ekonomske potencijale“, kazala je Brnabić.

Na forumu se očekuje oko 400 učesnika.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI