OTVORENO PISMO DR IVI LUČIĆU: Ne priznajete UZP, a zločince proglašavate svecima

Mogu shvatiti vašu sujetu jer niste uspjeli u svojim namjerama da porobite, pobijete, internirate građane koji su živjeli tu i što vam je neostvarena politika vašeg Vrhovnika dobila epilog od najviše vrhovne instance u obliku UZP-a.

Gospodine dr. sci. Ivo Lučiću i ostali znalci mržnje o Bosni.

Kao redovni čitalac Globusa, pratim vaše istupe (ispade) i jedno je nedvojbeno – da kada god stignete ispoljite mržnju prema svemu što je bošnjačko, bosansko, muslimansko. I Vama je, kao i sudrugu Vam prof. dr. Nini Rasudiću, koji tekstove čita zdravorazumski, ali ih kao i vi tumači redukcionistički, nagonski i s puno mržnje, za sve kriva Bosna, Bošnjaci, Željko Komšić, čak i za ona vremena kada je Hrvatska bila podijeljena i do 1970. godine nije bila ni cijela, odnosno sve do vremena dok ne dođoše vama mrski antifašisti.

Dr. Ivo Lučiću, ni ja nisam zadovoljan sa stanjem u BiH. Napadaju i sa lijeva i s desna, nisam zadovoljan ni „svojima“, posebno tzv. „bošnjačkom politikom“ koja nema aktivni odgovor, a oni koji to znaju nisu u prilici. Bilo bi bolje da vi koji ste rođeni u ovoj državi, a i svi mi ostali, za njenu dobrobit uvežemo znanje i energiju i da ova ponosna zemlja i njeni građani bez obzira na etničku pripadnost žive ljepše i imaju mirniji san. Ružna nam je prošlost, i nama i našim prekounskim susjedima, ali pouku ne izvlačimo.

Mogu shvatiti vašu sujetu jer niste uspjeli u svojim namjerama da porobite, pobijete, internirate građane koji su živjeli tu i što vam je neostvarena politika vašeg Vrhovnika dobila epilog od najviše vrhovne instance u obliku UZP-a. Poznato je da je vaš Vrhovnik bio rigidni i karijeristički komunista, predsjednik FK Partizan, a njegov sin prof. dr. Miroslav Tuđman sa 18 godina primljen je u SKJ.

Vi ne priznajete UZP, a zločince proglašavate svecima, je li to vaše poimanje legitimiteta i europskih vrijednosti? Srušili ste Stari most u Mostaru, za koji se nikada nisam mogao pomiriti da je bio legitimni vojni cilj. Dobro, tako iskaza sud u Hagu, ali kao vrsni povjesničar znate da je taj most nekoliko stoljeća prkosio svima i nije bio legitimni vojni cilj ni Hitleru, ni Musoliniju, ni Paveliću, niti vašim mrskim partizanima.

Ali, tako mi Boga, jeste Vrhovnikovoj politici.

Da li imate samoodgovornost za izgovorene i napisane riječi? Da li se sjećate ovakvih riječi koje su najavljivale velikosrpske zločine u Hrvatskoj i BiH?

Rekoše mudriji, prvo sve biješe riječ. Možda vam se neće sviđati Njegoševa kako „riječ nije svilena marama da krasi kaput, ona je najčešće uže oko vrata“…

Ne znam kome, za koga, Vi kao povjesničar i prorok vjerovatno znate reći: No pasaran! Nedavno ste Vi i neki „hrvatski intelektualci“, bolje reći hercegovački mrzitelji BiH, razglabali o opstojnosti Bosne. U jednom ste bili složni – da je ona nemoguća „jer se u njoj ljudi ne vole već tridesetak godina“ (N. Raspudić).

Možda je ovoj zemlji jedini spas poražena utvara NDH. Pitam Vas da li je na toj sesiji neko bio osim vas jednomišljenika. Ima nas koji bismo vam rekli i drugačije. Ne znam jesu li bili tamo Markovina, Jakovina, Goldštajn, sigurno ih niste zvali. Dalje, još nisam čuo od Vas gdje bi ta Bosna da prostiš otišla, šta bi bilo sa njenim teritorijem, narodima, građanima. Koliko znam i vi ste teritorijalno hercegovačkog porijekla kao i ja, ali izgleda da sam ja iz pitomijih krajeva, iz Lastve. Ako već želite da držite skup, učinimo napor da on bude u Stolnom gradu Mostaru, u gradu Mujage Komadine i Alekse Šantića.

Dovedite raspudiće, brkiće, kasapovićke i iznesite nam tu svoju zamisao kako se ukopava Bosna. Mostar je vaš kao i moj, ali da vas samo napomenem – bojnovnici HVO-a su bacili spomenik najvećeg lirika Alekse Šantića u Neretvu. Ja sam ga ponovo obnovio. Bilo bi, potom, dobro da se sjetite riječi velikog Miroslava Krleže o hrvatskoj kulturi i srpskom junaštvu.

I na kraju da vam se zahvalim što ste me naučili šta je to legitimno u ovom momentu. To znači da si član HDZ-a, kleronacionalista, pojavni vjernik i da ne poštuješ Ustav. Tačno je da se rapidno smanjuje broj svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, da su u Republici Srpskoj Hrvati „statistička greška“, da je Posavina prazna od Hrvata , a Podrinje od Bošnjaka. Da nas nisu protjerale loše politike i pobili isti lako bi bilo izabrati i tog „legitimnog“.

I još nešto, kad odete u Mostar ne zaboravite posjetiti dvore Dragana Čovića za kojeg žrtvujete sve – a i ulice vama omiljenih Budaka i Francetića.

S poštovanjem,

akademik BANU, prof. dr. Mujo Demirović

Bihać

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI