BOSANSKI BUKVALISTA: Posljednji tango u Parizu

Domaćica Brižit Makron se tu noć trudila da svima ugodi, pa je gotovo cijelu noć okupljenima prepričavala svoje doživljaje iz Prvog svjetskog rata, dok je Žan Klod Junker zadovoljno praznio obiteljski šank porodice Makron

Piše: Nedžis HALILOVIĆ (Bosanski Bukvalista)

Kad neko pomene Pariz prvo čega se sjetim je onaj Ajfelov toranj koji visinom podsjeća na Fahrine nebodere u Sarajevu. Usput, Pariz i Francuska me oduvijek asociraju na Papeta Sušića, na Rolamga Ross i na likove iz meni omiljene humorističke serije Alo alo.

Kažu da je Pariz izmedju ostalog i grad ljubavi.

Valjda je zato u njemu obilježena stota godišnjica završetka najkrvavijeg rata u istoriji čovječanstva, onog Prvog svjetskog. Čisto da bi planula neka ljubav u duboko podijeljenom današnjem svijetu.

I tako, predsjednik Francuske Republike Emanuel Makron je za tu svečanu manifestaciju poslao pozivnice diljem svijeta i tog dana se u Parizu skupilo raje odsvakud. Od naših balkanskih plemena se skupila ona najvažnija elita koja još nijednom nije potegla pitanje povratka bijelog hljeba jer drži da joj isti i nije potreban.

NAGURIVANJE ALEKSANDRA I HAŠIMA

Tako je skupu prisustvovala i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kao i prva dama Hrvatske, Jakov Kitarović. Bakir Izetbegović je bio kao glavni predsjedavajući naše tročlane ažbahe, a Aleksandar Vučić kao predstavnik Srbije koja je nadljudskim borbama izvojevala herojsku pobjedu u tom krvavom ratu. Pozivnicu je dobio i Hašim Tači, predsjednik američke republike Kosovo, koji je priliku iskoristio da bi se uslikao sa Vladimirom Putinom i Melanijom Tramp, dok je Milo Đukanović tu bio iz čiste zajebancije.

Tu noć je u ogromnoj Versajskoj palači bilo veoma prometno, bilo je tu muzike, plesa, pričanja viceva na račun Trampove frizure, sve dok u gomili nije došlo do nagurivanja između lidera Srbije i Kosova, Aleksandra i Hašima, oko toga ko će sjediti iza Vladimira Putina. Simpatije prisutnih su brzo prešle na stranu Tačija, pa je Aleksandar Vučić po kazni sve vrijeme morao da stoji u zadnjem redu, odnosno da pređe s druge strane u “magareću klupu”. Bakir je u međuvremenu lukavo iskoristio priliku kako bi se što bliže približio sultanu Redžepu Tajipu i požalio se zato što se sa njim nijedna od probosanskih političkih partija ne želi da se igra i zamolio ga da sredi Vučiću bolje mjesto u gledalištu, a da ovaj zauzvrat urgira kod Dodika kako bi mu Mile sa rajom ponekad došao kući da se igraju i zezaju kao što to davno radili.

Ipak, sve su to neslužbeno šture informacije, pa vam ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je baš tako bilo, ali priča se… Domaćica Brižit Makron se tu noć trudila da svima ugodi, pa je gotovo cijelu noć okupljenima prepričavala svoje doživljaje iz Prvog svjetskog rata, dok je Žan Klod Junker zadovoljno praznio obiteljski šank porodice Makron.

Iako je Vučić tu noć okupljenima pričao da ima barem dvadeset pet svjedoka koji će potvrditi da mu je Tramp rekao da njegov labelo za usne lijepo miriše, niko mu na kraju nije vjerovao, pa se Aleksandar našao uvrijedjenim i preko svoje dvorske lude Marka Đurića zaprijetio da će demonstrativno napustiti manifestaciju, ali su ga ostali kasnije uvjerili da ostane kad su mu rekli da vjeruju da mu je Vladimir Putin zavidan na njegovom sexipilu.

Negdje u gomili bjelosvjetskih državnika mogao se opaziti i Borut Pahor kako se okupljenima hvali da živi zdravim životom, ide u teretanu, na aerobik i da svakog jutra, ranom zorom, optrči dva kruga oko Slovenije. Na drugom kraju dvorane se mogao sresti Milo Đukanović sa novim crnogorskim bukvarom u rukama, dok je okupljenim bjelosvjetskim državnicima hvalisavo govorio da je izmislio dva nova slova.

KOLINDA OTPJEVALA THOMPSONA

I dok je Hašim Tači objašnjavao Merkelovici gdje se Njemačka zeznula u Prvom svjetskom ratu i zbog čega ga izgubila, prekinuo ih je ljubomorni Vučić, optužujući Angelu Merkel da ga vara čim joj okrene ledja. Atmosfera je ubrzo došla do usijanja. Da bi smirila uzavrele duhove, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, latila se mikrofona i zvanicama otpjevala nešto od Thompsona, a Bakir se bacio na šibicarenje sa predstavnicima Alžira i Tanzanije.

Ubrzo je zvanični spiker najavio početak zajedničke večere i zamolio okupljene da predju u susjednu halu. Usput je javio da Nikola Gruevski, kao predstavnik Makedonije, tu noć nije mogao da dođe na obljetnicu jer mora po neke papire za svoj novi mercedes kojeg je kupio u Mađarskoj.

Zvanice su se brzo smjestile za stol i večera je mogla da počne. Svi lideri balkanskih plemena su bili smješteni s jedne strane stola, i pod budnim okom domaćice Brižit, koja je brinula za svoj skupocjeni escajg kojeg je ljetos dobila na poklon od britanske kraljevske obitelji. Zvanice su brzo posrkale supu, pa se moglo krenuti sa ozbiljnijom gozbom.

Foto: Raspravu da li je burek samo s mesom, ili i sa sirom, prekinuo je sultan Erdogan, objasnivši da se u Turskoj pravi i burek sa kupusom

Bosanskohercegovački predsjedavajući je ubrzo glasno negodovao što u njegovom ćevapu nema luka i naljutio se kada je čuo da Vučić traži burek sa sirom. Naravno, tako nešto Bakir nije mogao da prećuti i svađa je brzo eskalirala. Sultan Erdogan – da bi smirio svađu – objasnio je da se u Turskoj pravi i burek sa kupusom, a Kolinda je dobacila da u Hrvatskoj postoji čak i sa eurokremom kojeg njena prva dama Jakov obožava, ali to nije pomoglo jer je Bakir sve vrijeme tvrdio da je burek samo jedan, sa mesom. Tako da je predsjednik ekonomskog tigra, Republike Srbije, morao pred svima da ponovo odglumi žrtvu i onda je zamolio televiziju da napravi friz frejm dok jede burek sa sirom kako bi se jednom za svagda utvrdilo da nije istina da je burek samo sa mesom.

BESPLATNA LJIMUNADA ZA PUTINA

Situaciju je, naravno, skoristio Hašim Tači kako bi okupljenima poslije večere prodavao svježu ljimunadu i košpice po duplo većoj cijeni od uobičajene, ali je Putinu davao besplatno. To je opet zasmetalo predsjedniku Srbije, koji je tvrdio da je u pitanju fotomontaža i da je on Putinu do sada deset puta dao besplatnu limunadu, a zauzvrat od predsjednika Ruske Federacije dobio orden. I dok je sva pažnja prisutnih bila usmjerena na uobičajene balkanske trzavice, Milo Đukanović je u stilu velikog lisca neprimjetno pokupio skupocjeni escajg Brižit Makron i vješto nestao u gomili.

Emanuel Makron, predsjednik Francuske, više nije mogao da trpi tu anarhiju pred toliko zvanica i rukom je jako tresnuo od stol, zamolivši balkanske lidere da smjesta napuste večeru i da se što prije izgube iz Francuske i Pariza.

I naravno, svi su teškom mukom otišli sa zabave, a najteže je bilo izvesti Jakova Kitarovića koji se već uživio u ulogu prve dame i sa ostalim bjelosvjetskim prvodamama do tog časa sasvim opušteno čavrljao o lakiranju, manikiranju i plodnim danima. Da večer ne bi skroz propala, Bakir Izetbegović je balkanske prvake svojih naroda nesebično pozvao u pečenjaru kod Saje, gdje inače donosi važne odluke što se tiče državničkih poslova, a politički lideri sa Balkana su sa oduševljenjem prihvatili poziv i svi su sretni i veseli krenuli ka pečenjari i gdje je ovoga puta Vučića čekalo mjesto u prvom redu

I tako su svi živjeli sretno i veselo do kraja života.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI