PACIJENTI UKC TUZLA U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI: Ne predajite knjižice, nema epruveta, reagenasa…

“Molimo Vas da ne predajete knjižice zbog nedostatka epruveta!” – Ovo je obavijest koja danima stoji na oglasnoj ploči Poliklinike za transfuziologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla koji se u centru pažnje javnosti našao zbog kvara aparata za radioterapiju a koji je van upotrebe još od prošle godine, kada je njihov rad zabranila Regulatorna agencija za nuklearnu i radijacijsku sigurnost Bosne i Hercegovine.

Pacijenti se nerijetko šalju i da sami sebi kupe “plave epruvete” te da se nakon toga vrate u UKC. Međutim, te epruvete se ne mogu kupiti u apotekama, jer se radi o medicinskoj opremi koja se ne potražuje baš često, pa su pacijenti u bezizlaznoj situaciji. 

Obavijest na oglasnoj ploči UKC Tuzla
Tuzlak Zlatko Mešić danima upozorava na alarmantno stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
– Dobro je poznato da je najalarmantniji problem na UKC-u Tuzla dugotrajni nedostatak akceleratora za zračenje onkoloških pacijenata, sa najpogubnijim posljedicama.

Ali taj zločinački poduhvat uprave i menadžmenta ove ustanove i čelnika SDA-ove i DF-ove vlasti u TK-u, koji su nas takvim kadrovima ojadili, nije jedini problem u ovoj nekada najuglednijoj zdravstvenoj ustanovi u BiH. Aparat za flow citometriju na patologiji ne radi i ne zna se kad će, a nema ni reagenasa za alergološka testiranja, kao ni za HPV tipizaciju.

Mešić: Građani umiru zbog muljaža /FACEBOOK
I da ne nabrajamo dalje, jer toliko toga nedostaje za elementarno funkconisanje zdravstvenih usluga na UKC-u, da je lakše pobrojati čega ima, nego šta sve fali.
Jedino što funkcioniše punim kapacitetom i u čemu se prebacuju sve norme je stalni prijem novih uposlenika po direktivi vladajućih stranaka, a naročito gomilanje već odavno preglomaznog birokratskog aparata, poručuje Mešić putem društvenih mreža.
Podsjeća da je Ustavni sud FBiH, kao najviši pravni organ u ovom entitetu, donio presudu kojom je utvrđeno da je Vlada Tuzlanskog kantona na nezakonit način imenovala Upravni odbor UKC-a Tuzla, isključivši Vladu Federacije iz odlučivanja o tome.

– Ustavni sud je također naredio da se u roku od šest mjeseci otkloni ta nezakonitost, jer će u suprotnom sve odluke i svi akti koje bude donosio nezakoniti Upravni odbor UKC-a biti nevažeći i ništavni, ističe Mešić i postavlja pitanje: “Šta ćemo sa građanima koji sada proživljavaju zdravstvenu dramu, a neki i umiru zbog mutljavina nezakonitog Upravnog odbora i SDA-ove i DF-ove Vlade TK-a koja diriguje svim tim?!”

Te drame i te smrti građana, navodi Mešić, ne mogu čekati šest mjeseci da bi postale važeće, one se događaju svakog trenutku i odmah su stravično realne i bolno važeće.

Redakciji InfoRadara se javilo i nekoliko pacijenata koji nisu mogli uraditi potrebne analize te su vraćeni kućama. Ogorčeni se pitaju da li će, ko i kada zbog toga odgovarati?

– Prije nekoliko dana sam otišla u Centar za dojku da se naručim na pregled i ultrazvuk. Kazali su mi da mogu dobiti termin u januaru 2025. godine. Mislila sam da nisam dobro čula pa sam pitala da mi ponove. Zaista je nevjerovatno da bih na pregled morala čekati duže od pola godine pa ću, znači, morati otići privatno na pregled i sve platiti iako mi je zdravstveno osiguranje uredno plaćeno, ogorčeno govori jedna Tuzlanka.

Amra Saračević, predsjednica Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti PIPOL iz Tuzle naglašava da je stanje u zdravstvu kako u FBiH, tako i u TK, “više nego alarmantno”. 

– Taj bi UZ mogao nekome spasiti život. Zaista je neophodan restart i revizija zdravstva. Prijedlog je da nevladin i vladin sektor zajedno nastave reviziju zdravstvneog osiguranja i da se iznađu najpovoljniji načini da ukoliko su već pacijenti prinuđeni kupovati određene materijale da bi dobili adekvatnu uslugu da to bude refundirano od strane nadležnih osiguranja i reosiguranja kako bi se u konačnici dobila priča o besplatnom zdravstvenom osiguranju koje je u BiH sve samo ne besplatno, kaže Saračević za InfoRadar.

Saračević: Restart zdravstva je zaista neophodan

– Veoma smo zabrinuti stanjem u zdravstvu. Posebno teška situacija se odražava na onkološke pacijente a ovim problemom su pogođene i sve ostale kategorije u društvu odnosno osobe koje imaju različita oboljenja i kojima su svakodnevno neophodne usluge UKC Tuzla. Apelujemo i zahtijevamo da se pod hitno krene raditi na nabavci potrebnog inventara, medicinske opreme i svega što je potrebno kako bi se pružila adekvatna zdravstvena usluga i zaštita pacijentima kojima je u skladu sa njihovim zdravstvenim stanjem neophodna, ističe Saračević.

U UKC Tuzla su za InfoRadar kazali da se u “Poliklinici za laboratorijsku dijagnostiku-Zavodu za mikrobiologiju, Odjeljenje za kliničku imunologiju vrši redovno alergološko testiranje koje podrazumijeva određivanje specifičnog IgE antitijela u serumu na različite alergene na osnovu upućenih zahtjeva iz zdravstvenih ustanova”.

Iako pacijenati tvrde da reagenasa za alergološka testiranja i HPV tipizaciju nema te da se testovi koagulacije ne mogu raditi jer nema epruveta, u ovoj zdravstvenoj ustanovi kažu da je “u Polklinici za laboratorijsku dijagnostiku-Zavodu za patologiju vršena detekcija HPV metodom hibridizacije u kliničkim uzorcima”.

– Trenutno je u proceduri javni tedner za nabavku reagenasa za naredene dvije godine. Poliklinika za laboratorijsku dijagnostiku u okviru Zavoda za mikrobiologiju je u procesu uvođenja testa detekcije HPV PCR testom, tako da će se u narednom periodu vršiti testiranje drugom vrstom testa, ističu u UKC Tuzla.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI