Paravojna grupa Vagner pohvalila se na Telegramu: U Srbiji osnovan centar prijateljstva i saradnje

Paravojna grupa Vagner, čiji je vođa Jevgenij Prigožin ruski biznismen i bliski saradnik predsednika Rusije Vladimira Putina, objavila je na Telegram kanalu da je u Srbiji formiran njihov rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje „Orly“.

„Žurimo da vam predstavimo novog rezidenta PMC Wagner centra – ANO Rusko-srpski kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orly. Ideolog i voditelj Centra je Aleksander Lisov“, navode na platformi Telegram.

Podsećaju da su Lisova 2017, „kao rezultat njegovih dobrotvornih aktivnosti, prištinske vlasti uvrstile na popis osoba kojima je zabranjen ulazak na teritoriju nepriznate Republike Kosovo“.

Tim centra svoju misiju naziva sprovođenjem javne diplomatije, čiji je cilj da jača i razvija prijateljske odnose između Rusije i Srbije uz pomoć „meke moći“.

Paravojna grupa Vagner pohvalila se na Telegramu: U Srbiji osnovan centar prijateljstva i saradnje 2
Foto: snapshot Telegram

„Orlovi, kao štićenici PMC Vagner centra, bave se informacionim obračunom sa ruskim liberalima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju da sprovode antiruske aktivnosti u cilju diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda“.

Između ostalog, navode u objavi, oni su sa saradnicima iz Srbije i Rusije podigli spomenik ruskom svetom knezu Aleksandru Nevskom u samom centru Beograda“.

Reagujući na Tviteru Ivana Stradner, naučna saradnica američke Fondacije za odbranu demokratije i stručnjak za hibridno ratovanje, rusku propagandu i dezinformacije podsetila je da je pre nekoliko meseci najavila ovakav vid saradnje između Rusije i Srbije.

„Pre nekoliko meseci sam najavila saradnju Rusije i Srbije u oblasti informacione bezbednosti i ljudi su mi rekli da sam paranoična! Dešava se i evo saradnja Vagner centra i Srbije. Koji deo ove poruke Zapad ne razume?“, napisala je Stradner na Tviteru.

Predstavnici pomenutog rusko-srpskog „kulturnog centra“ već su upućivali ozbiljne pretnje kritičarima režima u Moskvi, piše sarajevska agencija Patria.

„Znamo sve o tebi, u jednom si u pravu – pravda je neizbežna. I ta pravda je naša“, samo je jedna u nizu pretnji upućenih ruskom antiratnom aktivisti Petru Nikitinu.

Izvor: danas.rs

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI