Penzioneri sa čekom do 350 KM dobiće pomoć u Republici Srpskoj

Na spiskovima za dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja u Srpskoj trenutno se nalazi 36.000 korisnika, ali će ta lista biti dopunjena i penzionerima čija primanja ne prelaze iznos od 350 maraka.
U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da je Vlada izmijenila Odluku o načinu realizacije paketa podrške energetski siromašnim potrošačima, čime je omogućeno proširenje obuhvata korisnika za dodjelu pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA tri za 2023. godinu.- Ovu jednokratnu pomoć u RS moći će da dobiju penzioneri čija penzija ne prelazi polovinu najniže plate za 2023. godinu, odnosno 350 maraka u neto iznosu – kazali su “Glasu” u Ministarstvu zdravlja.
Prethodnom odlukom Vlade bili su obuhvaćeni penzioneri koji imaju najniže penzije od 275,29 i 330,37 KM i to pod uslovom da žive u domaćinstvu u kojem prosječna mjesečna primanja po članu domaćinstva ne prelaze iznos od polovine najniže plate.- Takođe uslov u vezi sa primanjima po članu domaćinstva sada se neće primjenjivati za korisnike iz kategorije penzionera. Vlada se na proširenje obuhvata korisnika odlučila zbog velikog interesovanja penzionera za ovu jednokratnu pomoć – naglasili su nadležnom resoru.
 

U Ministarstvu zdravlja RS podvukli su da na ovaj vid pomoći mogu takođe računati i one kategorije stanovništva koje su ranije navedene, a to su, korisnici pomoći u oblasti socijalne zaštite te dodatka na djecu, ali i nezaposleni borci koji imaju mjesečni dodatak, kao i borci stariji od 60 godina koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Takođe ova pomoć predviđena je i licima starijim od 65 godina pod uslovima da nemaju lična primanja te da žive u domaćinstvu u kojem prosječna mjesečna primanja po članu domaćinstva ne prelaze iznos od polovine najniže plate.

– I dalje ostaje na snazi ono što je ranije utvrđeno, a to je da član domaćinstva koji ispunjava uslove za ovu vrstu pomoći po više osnova može da ostvari pomoć po jednom osnovu. Takođe finansijska pomoć se dodjeljuje po domaćinstvu, odnosno jednom članu – naglasili su u nadležnom resoru.

Zahtjev donatora sredstava je da ovom pomoći bude obuhvaćeno od 50.000 do 60.000 korisnika u RS pa je samim tim zaključeno da postoje uslovi da se obuhvat korisnika dodatno proširi.

– Najnovija odluka uskoro bi trebalo da bude objavljena u “Službenom glasniku RS”, a plan je da sve ono što je preostalo da se uradi bude završeno u roku od mjesec. Nakon utvrđivanja konačnog broja korisnika pomoći odredićemo pojedinačni iznos po domaćinstvu i to tako što ćemo iznos raspoloživih sredstva podijeliti sa brojem korisnika – zaključili su u Ministarstvu zdravlja.

Za podršku mjerama energetske efikasnosti RS dobiće 33 odsto od ukupno 70 miliona evra namijenjenih za BiH iz instrumenta pretpristupne pomoći IPA tri za 2023. godinu. Prema toj računici za Srpsku su predviđena nešto više od 32 miliona KM za podršku energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da su centri za socijalni rad završili obradu podataka iz drugih kategorija za ovaj vidi pomoći te da je preostalo sada da Fond PIO prekontroliše sve spiskove i evidentiran one koji će dobiti pomoć.

– Nadam se da ćemo do septembra završiti taj proces i da će ljudima biti isplaćena pomoć za troškove grijanja kada je i najpotrebnija, odnosno kada nabavljaju energente – poručio je Šeranić.

Glas Srpske

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI