KOMISIJA ZA KONCESIJE: Plata 3.500 maraka, a nisu potpisali nijednu koncesiju

Uroš Vukić/Nezavisne

Članovi Komisije za koncesije, među kojima su i oni kojima je mandat istekao prije nekoliko godina, po svemu sudeći i u narednih godinu dana ostaće na toj funkciji i redovno mjesečno primati oko 3.500 KM, iako, bukvalno, nemaju nikakvog posla i ne rade ništa.

Zbog nemogućnosti dogovora, a i nepostojanja većine u parlamentu BiH, konkurs koji je raspisan prije skoro dvije i po godine vjerovatno će biti poništen. Savjet ministara BiH, koji parlamentu BiH predlaže imenovanje članova Komisije za koncesije, još ranije (dok je bilo većine) zbog nemogućnosti dogovora među strankama ovo pitanje nije ni stavljao na dnevni red, a ta tačka posljednji put povučena je prije otprilike dva mjeseca.

“Prvo se bošnjačke stranke nisu mogle dogovoriti koga predložiti, a nakon toga Hrvati su navodno odustali od svog kandidata i na tome je sve ostalo”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Savjetu ministara BiH dodajući da će konkurs koji je raspisan prije gotovo dvije i po godine vjerovatno biti poništen.

Ono što je činjenica jeste da je pojedinim članovima Komisije za koncesije BiH, čije je sjedište u Banjaluci, mandat istekao još prije devet godina, a nedavno je i predsjedavajući ove komisije Hamed Mešanović otišao u penziju. Mešanoviću je mandat istekao još u maju 2010. godine i nesmetano je sve ove godine mjesečno “zarađivao” oko 3.500 KM.

“Ne mogu vam ništa reći, ja sam u penziji. Zovite Savjet ministara BiH i pitajte njih”, rekao nam je Mešanović koji je preko Komisije za koncesije u toku svog “mandata” inkasirao nekoliko stotina hiljada KM, a da nije potpisao nijednu koncesiju.

Što se tiče imenovanja novih ljudi u Komisiju za koncesije, konkurs za izbor sedam članova završen je u julu 2016. godine, kada je Komisija za sprovođenje konkursne procedure Savjetu ministara BiH dostavila rang-listu uspješnih kandidata. Nakon toga Savjet ministara predložio je da se za članove Komisije za koncesije iz Republike Srpske imenuju Milomir Amović, Zoran Đerić i Borislav Vuković, a za članove iz Federacije BiH Mirsad Džaferović, Anto Matić i Dragan Milović, dok je za člana ispred Brčko distrikta predložen Adnan Adilović. Zanimljivo je da je Vuković bio tek peti na listi, ali da je ipak predložen za imenovanje.

“I među tim predloženim imenima najmanje dvojica prije isteka mandata, ukoliko ga dobiju, stiču uslove za penziju, tako da je to potpuno obesmišljeno”, ispričao je “Nezavisnim” izvor blizak Savjetu ministara BiH.

Prema zakonima, isključiva nadležnost za izdavanje koncesija je na entitetima i Komisija za koncesije BiH eventualno bi mogla raditi isključivo na koncesionim ugovorima na graničnim linijama, a barem u doglednoj budućnosti gotovo je sigurno da takvih projekata neće biti. Komisija za koncesije BiH u praksi je čak isključena iz dodjele koncesija i kada je granična linija između FBiH i RS u pitanju, a to se moglo vidjeti na primjeru izgradnje hidrocentrala na rijeci Ugar.

Predloženi članovi

Republika Srpska

  • Milomir Amović
  • Zoran Đerić
  • Borislav Vuković

Federacija BiH

  • Mirsad Džaferović
  • Anto Matić
  • Dragan Milović

Brčko distrikt

  • Adnan Adilović

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI