Preminuo slavni filmski režiser Miloš Forman

Oscarom ovjenčani filmski režiser rodom iz Češke Miloš Forman, poznat po filmovima “Let iznad kukavičjeg gnijezda” i “Amadeus”, preminuo je u 86. godini, javili su u subotu češki mediji.

Novinska agencija CTK navela je riječi njegove supruge Martine da je Forman, koji je živio u Sjedinjenim Državama, iznenadno preminuo u petak nakon kratke bolesti.

– On je preminuo tiho, okružen porodicom i njemu najbližim ljudima, kazala je.

Rođen u gradu Časlavu istočno od Praga 18. februara 1932., Forman je izgubio oba roditelja u nacističkom logoru smrti.

– On se u 1960-im pridružio “Novom valu” filmskih stvaralaca koji su ustali protiv komunističkog režima u ondašnjoj Čehoslovačkoj i postao je slavan po filmovima “Crni Petar”, “Ljubav jedne plavuše” i “Bal vatrogasaca”.

Kratko prije okupacije Čehoslovačke pod sovjetskim vodstvom u 1968., koja je okončala liberalni period poznat kao “Praško proljeće, on se preselio u Sjedinjene Države preko Francuske, prenosi Fena.

Njegova karijera izvan domovine počela je filmom “Taking Off” iz 1971., za kojim je slijedio “Let iznad kukavičijeg gnijezda” četiri godine kasnije koji je donio Formanu prvog Oscara za najboljeg reditelja.

On se vratio u tada još komunistički Prag kako bi snimio “Amadeusa” koji mu je donio drugog Oscara i dobio je osam od 11 nominacija za najprestižniju svjetsku filmsku nagradu.

Formanov opus također uključuje filmove “Kosa” (1979.), “Ragtime” (1981.), “Valmont” (1989.) i “Narod protiv Larry Flynta” (1996.), koji mu je donio još jednu nominaciju za Oscara za najboljeg reditelja, kao i “Čovjek na Mjesecu” i “Goyini duhovi” (2006.).

Oslobođenje

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI