POČETAK SUĐENJA „NOVALIĆU I DRUGIMA“: Navodi o „funkcionalnim respiratorima“ pritisak i nemaju veze s optužnicom

Tekstovi koje su danas objavili pojedini mediji bliski SDA o tome da su respiratori koje je kupila malinarska firma za 10,5 miliona KM „verificirani, pušteni u rad i sigurni za upotrebu“ nemaju nikakve veze sa optužnicom protiv četiri osobe, potvrđenom od strane Suda BiH, saznaje Inforadar od izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Osim same te činjenice, potvrđeno je da kupljeni respiratori nisu upotrebljivi za namjenu za koju su nabavljeni (intenzivnu njegu), već tek da se mogu koristiti u kolima hitne pomoći, što je, prema informacijama iz Tužilaštva, optužene samo stavilo u teži položaj od onog u kojem su.

Puštanjem ovakvih tekstova danas (dan pred početak suđenja) cilj je bio tek napraviti dodatni pritisak na javnost i Sud, odnosno Tužilaštvo BiH. Niame, sutra u sudnici 6 Suda BiH, pred sutkinjom Džemilom Begović, bit će održano prvo ročište, ili preciznije, počinje suđenje optuženim premijeru FBiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku, vlasniku „Srebrene maline“ Fikretu Hodžiću te dopremijerki FBiH Jelke Milićević.

Oni su ranije negirali krivicu za nabavku 100 respiratora iz Kine, plaćenih za 10,5 miliona KM, koji sve ovo vrijeme nikada nisu bili verificirani niti korišteni u zdravstvenim ustanovama.

Istragu o nabavci 100 respiratora koje je Federacija kupila preko malinarske firme Fikreta Hodžića Srebrena malina Tužilaštvo BiH je otvorilo u maju prošle godine. Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo je napisalo optužnicu te je 4. decembra 2020. podnijelo Sudu na potvrđivanje. Optužnica je potvrđena nakon dorade.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

Njima se stavlja na teret počinjenje krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Takođe, Novaliću se stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u FBiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

U tom su mu se planu, piše u optužnici, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba F.H. Srebrena malina Srebrenica.

„Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ‘ACM812A’ po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni, a to je za potrebe liječenja bolesti COVID-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine”, piše u optužnici.

Optužena Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi, jer je „svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice“.

Tužilaštvo BiH je saopćilo da se istraga nastavlja protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo “pomoć učinitelju poslije učinjenog kaznenog djela” u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet optužnice.

Bitno je naglasiti da suđenje počinje u 10.30 u sudnici 6, Odjeljenja II Suda BiH, a novina je da će putem You Tube kanala, nakon registracije na sudskom webu, biti dostupno za javnost.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI