POKRENUTA PETICIJA: Preuzima li Tužilaštvo BiH slučaj „Dragičević“?

Istraga u predmetu „Dragičević“ opterećena je nizom kontraverzi i tvrdnjom tadašnjeg glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira „da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač tražio od njega tražio da donese naredbu o neprovođenju istrage u slučaju ubistva mladića iz Banjaluke“

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka potvrđeno da im je 22. februara stigao zahtjev Tužilaštva BiH za dostavljanje „na uvid predmeta koji se odnosi na stradanje Davida Dragičevića.”

Da li to znači da će se istraga o ubistvu Davida Dragičevića nastaviti pred državnim Tužilaštvom iz banjalučkog OJT nisu precizirali, te su umjesto toga naveli kako istraga u ovom predmetu i dalje traje.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka ustvrdili su da su do sada „preduzeli brojne i odgovarajuće istražne radnje kako bi se istraga u ovom krivičnom predmetu okončala otkrivanjem izvršilaca krivičnog djela i rasvjetljavanju svih činjenica i okolnosti pod kojima je predmetno krivično djelo izvršeno“, kao da je i dalje postupajući tužitelj u tom predmetu Dalibor Vrećo.

Foto: Dalibor Vrećo

Istovremeno, udruženja građana Put Pravde Banjaluka, osnovano od strane aktivista ljudskih prava Pravda za Davida, i humanitarna organizacija Pravda za Davida i svu decu BiH, Beč, Austrija, osnovana od strane roditelja ubijenog Davida Dragičevića, pokrenulo je peticiju za izuzimanje predmeta „Dragičević“ od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i predavanje u nadležnost Tužilaštva BiH.

U obrazloženju pokretanja peticije ove nevladine organizacije podsjećaju da je tijelo Davida Dragičevića pronađeno 24. marta 2018. godine.

„Dva dana kasnije, iz policije RS su na pres konferenciji rekli da se David potukao, opljačkao kuću, a onda sam upao u rijeku Crkvenu i da je smrt zadesna. Okupljenim novinarima na press konferenciji obratili su se: Darko Ilić, tadašnji načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS; Željko Karan, patolog, tadašnji direktor Zavoda za sudsku medicinu RS, Darko Ćulum, tadašnji direktor policije (sadašnji direktor SIPA) i Željko Spasojević, tadašnji načelnik Policijske uprave Banjaluka“, navedeno je u peticiji.

Davidovi roditelji Davor Dragičević i Suzana Radanović odbacili su navode pripadnika MUP-a RS o uzrocima njegove smrti i okolnostima koje su joj rezultirale, što je bio i triger za višemjesečna svakodnevna okupljanja građana koji su zahtijevali istinu o Davidovom ubistvu.

Davor Dragičević više puta je ponovio da su inspektori i doktori koji su radili uviđaj i obdukciju „uklanjali dokaze u cilju prikrivanja načina na koji je mladić stradao, između ostalog bacili i donji veš koji je ključni dokaz i na osnovu kojeg se jasno moglo ustanoviti na koji način je David ubijen“. Isto tako, podsjećaju u peticiji, u obdukcionim nalazu su se navodile netačne informacije o vremenu stradanja.

Foto: Davor Dragičević pokazuje dokaze o okolnostima ubistva njegovog sina Davida

Kontinuirani pritisak javnosti u konačnici je rezultirao da se Davidova smrt okvalifikuje kao ubistvo 4. jula 2018., a inicijatori peticije ističu da je to jedino što je tri godine od smrti ovog mladića banjalučko OJT uradilo u ovom slučaju.

Istraga u predmetu „Dragičević“ opterećena je nizom kontraverzi i tvrdnjom tadašnjeg glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira „da je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač tražio od istog da donese naredbu o neprovođenju istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića“.

I Davidovi roditelji i aktivisti, koji su stali uz njih, zahtjev za izuzimanje predmeta „ Dragičević“ temelje i na navodima da je postupajući tužilac u ovom predmetu Dalibor Vrećo, „opterećen nizom disciplinskih postupaka i koji se još odranije dovodi u vezu s raznim kriminalnim radnjama, kao i zloupotrebom službenog položaja, obustavio istragu protiv inspektora Siniše Kojdića, nije podigao optužnicu protiv inspektora koji je naredio bacanje Davidovog donjeg veša, te je uprkos svim dokazima i činjenicama koje stavljaju inspektora direktno u vezu sa zataškavanjem slučaja ubistva donio naredbu o neprovođenju istrage protiv istoga“.

Advokat porodice Dragičević, Ifet Feraget, smatra da je odavno jasno da se istraga vodi samo da bi se stvorio privid da tužioci nešto rade, a ne sa namjerom istrage svirepog ubistva Davida Dragičevića. Na osnovu već navedenih okolnosti, Ustavnom sudu BiH je 15. marta 2019. godine podnesena apelacija od strane Davora Dragičevića, zajedno sa advokatom Feragetom, zbog neprovođenja adekvatne istrage u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

U zaključku peticije navedeno je:

„Uzme li se u obzir da je došlo do pomaka u istrazi u slučaju ‘Memić’, nakon što je taj predmet iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo preuzelo Tužilaštvo BiH, molimo vas da potpišete peticiju za preuzimanje slučaja ‘Dragičević’ od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i premještanje u Tužilaštvo BiH“.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI