POČINJE BITKA ZA DIPLOMATIJU: Novinar Dario Novalić novi ambasador u Ljubljani, Vranješ novi ministar?

Uveliko se špekulira da novi bošnjački član Predsjendištva Denis Bećirović namjerava vratiti „iz mrtvih“ nekadašnjeg stranačkog šefa u SDP-u i bivšeg šefa bh. diplomatije Zlatka Lagumdžiju, tako što će mu ponuditi mjesto ambasadora u Vašingtonu ili Londonu, no to je još uvijek upravo u domenu špekulacija

Istraživački tim Inforadara

Konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH zakazana je za srijedu, 16. novembra u 13 sati. Događaj s nestrpljenjem iščekuju mnoga zvučna imena iz javnog života jer se već na jednoj od prvih sjednica novog saziva Predsjedništva, kojeg će činiti: Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović, očekuju imenovanja bh. ambasadora na više destinacija.

Posebno će biti zanimljivo imenovanje novih “ekselencija” u regionu. Po principu rotacije, hrvatski član Predsjedništva Željko Komsić trebalo bi da imenuje ambasadore u Ljubljani (Slovenija), Zagrebu (Hrvatska) i Skoplju (Sjeverna Makedonija). Bošnjački član Denis Bećirović novog ambasadora treba da imenuje u Podgorici, a Cvijanović u Beogradu.

KOMŠIĆ NASTAVLJA PO STAROM

Saznajemo da će članovi Predsjedništva BiH nastaviti dugogodišnju tradiciju nagrađivanja za odanost ili lične simpatije nauštrb karijerne diplomatije i najsposobnijih kadrova.

Prema informacijama Inforadara iz više izvora, Željko Komšić je i za ovaj mandatni period (četvrti puta član Predsjedništva BiH, op.a.) predvidio pozicije za kolege-novinare s kojima je blizak, pa bi tako, ukoliko se nešto spektakularno ne promijeni, pozicijom bh. ambasadora u Ljubljani trebao da počasti Darija Novalića. Novalić je osnivač i vlasnik magazina Start te portala start.ba i putovanja.ba.

Foto: Dario Novalić

Još nekoliko novinara od Komšića očekuju pozicije ambasadora, konzula i savjetnika, no zasada nećemo izlaziti s imenima jer pozicije još nisu dogovorene.

Upravo bi primjer imenovanja budućeg ambasadora u Ljubljani trebao da potvrdi svu neozbiljnost diplomatskog kadriranja bez kriterija, što se dešava već godinama i u svim ranijim sazivima. Bosanskohercegovačka diplomatsko-konzularna predstavništva (DKP) zaposjeli su stranački poslušnici i sponzori, članovi porodica i prijatelji bivših i još uvijek aktuelnih članova Predsjedništva BiH.

Osim imenovanja ambasadora, Predsjedništvo će imati i tekuću poteškoću koju je uoči izbora i samo za tu svrhu priredila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, otvorivši generalne konzulate u Rijeci i Novom Pazaru a da Vijeće ministara nije odobrilo sistematizaciju za ta radna mjesta. Bez obzira na tu činjenicu, MVP BiH već nekoliko mjeseci za kiriju ovih unajmljenih prostora izdvaja po skoro 3.000 eura. Najjednostavnijim pretraživanjem po internetu, možemo se uvjeriti da ovi konzulati nemaju ni e-mail, kao ni adresu ni telefon,

Foto: Detalj sa otvaranja generalnog konzulata u Rijeci
Foto: Na internetu je nemoguće pronaći bilo kakve kontakte za konzulat u Novom Pazaru

Turković je napravila i nekoliko kadrovskih promjena, tradicije radi. Izdvajamo unapređenje Selme Stojanović koja uskoro putuje u Beograd na poziciju ministrice savjetnice. Selma je suprugaSDP-ovog funkcionera Igora Stojanovića, koja je u Ministarstvo vanjskih poslova, u mandatu ministrice Turković, došla iz Ministarstva pravde BiH.

Ovu poziciju je zaslužila jer je kao šefica kadrovske službe u tajnosti pisala rješenja za povratak 64 uposlenika širom svijeta, o čemu smo već pisali (https://inforadar.ba/turkovic-priprema-cistku-iz-dkp-a-vraca-64-sluzbenika-i-mijenja-ih-odanim-kadrovima-i-stranackim-ljudima/).

Šefica kadrova rješenja je pisala kod kuće, a vozači MVP-a pečat ministarstva su joj vozili kući kako bi sva rješenja u tajnosti bila i ovjerena.

Foto: Selma I Igor Stojanović

NEGATOR GENOCIDA MOGUĆI NOVI MINISTAR

Novi ministar savjetnik – i to u Beču – je Šaban Forić, glavni kadrovik u Kabinetu ministrice. Svoje diplomatsko iskustvo sticao je radeći u ambasadama BiH u Bernu, Beču i Berlinu te generalnom konzulatu u Minhenu na delikatnim poslovima vozača/domara, konzularnog radnika i tehničkog sekretara.

Inače, Forić je u 40-oj godini diplomirao na jednom od privatnih „prestižnih“ univerziteta. Ostat će upamćen po tome jer je u 18 mjeseci napredovao sa pozicije II sekretara do pozicije ministra savjetnika, što je presedan u diplomatskoj praksi.

S obzirom da nikada nije napisao niti jednu diplomatsku notu, ovu visoku poziciju zaslužio je lobirajući po džematima u Njemačkoj za SDA tokom „službenih putovanja“, ali i predizbornim angažmanom, odnosno dogovaranjem sponzora za štampanje plakata ministrice Turković.

Foto: Šaban Forić u društvo supruge, folk pjevačice Elvire Rahić

Inforadar je ranije objavio i da novi bošnjački član Predsjedništva BiH polako sklapa kabinet, čiji bi šef trebao da bude Ferid Buljubašić (bivši zamjenik ministra odbrane i ratni komandant odbrane Goražda, sada savjetnik u kabinetu gradonačelnice Sarajeva), dok bi Damiru Mašiću trebalo da pripadne jedna od vanjskih savjetničkih pozicija.

Uveliko se već govori da Bećirović namjerava vratiti „iz mrtvih“ nekadašnjeg stranačkog šefa u SDP-u i bivšeg šefa bh. diplomatije Zlatka Lagumdžiju, tako što će mu ponuditi mjesto ambasadora u Vašingtonu (SAD) ili Londonu (Velika Britanije) no to je još uvijek u domenu špekulacija.

Ovo su samo neki primjeri novih imenovanja po kriteriju lojalnosti koji će biti presudan i za novog ministra (koji će doći iz SNSD-a ukoliko ova partija konačno uđe u državnu vlast). Prema našim saznanjima, najozbiljniji kandidat za novog šefa diplomatije, a što je pozicija koja po rotaciji treba da pripadne predstavniku iz reda Srba (budući da će predsjedavajući VM biti Hrvat) je trenutni ambasador BiH u Zagrebu Aleksandar Vranješ.

Foto: Aleksandar Vranješ

Prije diplomatske službe, Vranješ je obavljao poslove Dodikovog savjetnika za politička pitanja. Zagovornik je bliskih veza s Rusijom i protivnik integracije u NATO, a isticao se kao negator genocida u Srebrenici. 

Kandidat za šefa diplomatije je i Ana Trišić-Babić, osoba također bliska Dodiku i nekadašnja zamjenica ministra vanjskih poslova BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI