TURKOVIĆ PRIPREMA ČISTKU: Iz DKP-a vraća 64 službenika i mijenja ih odanim kadrovima i stranačkim ljudima

Interesantno je da rješenja piše šefica kadrovske službe Selma Stojanović, inače supruga SDP-ovog funkcionera Igora Stojanovića. Izvori iz sjedišta diplomatije navode da Stojanović ova rješenja piše kući, u tajnosti (gdje ih ovjerava), tako što joj vozači iz ministarstva dovoze pečat

Otkako je 2019. godine stupila na dužnost ministra vanjskih poslova BiH Bisera Turković zavodi red “na svoj način” zbog čega ne prestaju turbulencije u sjedištu bh. diplomatije kao i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) širom svijeta koje su ovih dana kulminirale jer Turković priprema svojevrsnu čistku u bh. ambasadama.

Kako saznaje Inforadar, unazad sedmicama u strogoj tajnosti pišu se rješenja o povratku službenika iz ambasada širom svijeta, prema informacijama naših izvora, njih čak 64. Na njihova mjesta Turković namjerava da rasporedi odane kadrove i stranačke ljude jer je izborna godina i ništa se ne prepušta slučaju.

RJEŠENJA SE POTPISUJU U TAJNOSTI

Kao visoka funkcionerka SDA Turković zapravo samo provodi strateške politike ove stranke, koja zbog gubitka podrške kući velike nade na općim izborima 2022. polaže u dijasporu te je s tim u vezi bila i nedavna „turneja“ Bakira Izetbegovića i Fadila Novalića u nekoliko država zapada.

Kada je, pak, riječ o procesu povratka službenika iz DKP-a, interesantno je da rješenja piše šefica kadrovske službe Selma Stojanović, inače supruga SDP-ovog funkcionera Igora Stojanovića. Izvori iz sjedišta diplomatije navode da Stojanović ova rješenja piše kući, u tajnosti (gdje ih ovjerava), tako što joj vozači iz ministarstva dovoze pečat.

I do sada su u Ministarstvu pisana rješenja o upućivanju na službu ili povratku diplomata i službenika, međutim nikada na ovaj način. Dakle, osim diplomata kojima ističe četverogodišnji mandat, sada će biti vraćeno i nekoliko desetina službenika prije isteka mandata. Kako bi pokušala da legalizira ovaj proces Turković se poziva na internu Odluku o uslovima i načinu upućivanja zaposlenih na rad u DKP-e koja predviđa da zaposleni „može da bude vraćen u sjedište i prije isteka roka od tri godine, između ostalog, zbog potreba državne službe u sjedištu“.

Bisera Turković: Mandat obilježen aferama i nepravilnostima (Photo: Armin Durgut/PIXSELL)

Podsjećamo da je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji iz 2013., koji je izmijenjen u novembru 2018., uređen način rada i rukovođenja MVP-om te opis radnih mjesta službenika i zaposlenika, po kojem je sistematizirano 658 radnih mjesta, od čega 288 u sjedištu, a 370 u DKP-ima. U sjedištu bh. diplomatije trenutno radi oko 250 državnih službenika pa nije jasno o kakvoj se potrebi radi.

Indikativno je da su u rješenjima, na koja se po zakonu ima pravo žalbe od osam dana Odboru državne službe za žalbe, razlozi za povratak obrazloženi „potrebama službe u sjedištu“, ali i sticanjem uslova za odlazak u penziju većeg broja državnih službenika i zaposlenika, kao i predugim trajanjem zakonom utvrđenih procedura provođenja raspisanih konkursa.

Turković je jedan konkurs već “odradila” te je zaposlila desetak sebi odanih ljudi, odnosno dovela njih 16 (o čemu je Inforadar u nekoliko navrata pisao: https://inforadar.ba/ministrica-dovela-16-ljudi-turkovic-posljednju-zaposlila-kcerku-sefa-snsd-zenica-ranije-snahu-mire-lazovica-sina-enesa-begovica/), dok je u proceduri Agencije za državnu službu još jedan konkurs. Ovome treba dodati i tendenciju eksternih premještaja u Ministarstvo iz drugih državnih organa, najviše iz Direkcije za evropske integracije (DEI).

Dodatni problem jeste što će ova 64 povratka koštati i Ministarstvo i državu, uzme li se u obzir da država nema usvojen budžet i funkcioniše na privremenom finansiranju. Ali ministrica je odlučna da zamijeni sve kadrove u DKP mreži do oktobra kada su u Bosni i Hercegovini planirali opšti izbori.

BIVŠE SEKRETARICE I VOZAČI

Uz sječu kadrova Turković planira i nagrađivanje za odane. Jedan od takvih je i Igor Lincner, nekadašnji šef Kabineta bivšeg ministra vanjskih poslova, koji je na službi u Misiji BiH pri EU na mjestu prvog sekretara. On ima čvrsto obećanje ministrice da će ga vratiti u sjedište, unaprijediti u savjetnika, pa opet rasporediti na rad u evropsku prijestolnicu. Lincner je jedan od nekoliko sa istim ili sličnim obećanjem.

Već smo izvijestili da najviša rukovodeća pozicija čeka Eminu Merdan, aktuelnu ambasadoricu BiH pri EU u Briselu i nekadašnju šeficu Kabineta bivšeg ministra Alkalaja (koja je do 2008. bila sekretarica u Ministarstvu).

Foto: Emina Merdan u društvu Donalda Tuska, bivšeg predsjednika Evropskog vijeća

Merdan je ranije bila i sekretarica u Briselu u kojem je sada ambasadorica, a po završetku mandata čeka je najviše rukovodeće mjesto – sekretara MVP BiH, na koje dolazi – bez konkursa. Merdan je, inače, bila angažirana u Zagrebu dok je Turković bila ambasadorica u Republici Hrvatskoj.

Još jedna bivša sekretarica i ministrica miljenica, Muamera Hambo, koja je do 2013. bila zaposlena kao sekretarica u Ministarstvu pa potom primljena na konkurs za državnog službenika, iz Ambasade u Podgorici vraća se na poziciju šefice Odsjeka za opće poslove. Kao i Merdanova, Hambo je bila angažovana u Zagrebu dok je Turković bila ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj.

Inače, šampion unapređenja je Šaban Forić, ministricin najodaniji kadar, koji je do 2018. obavljao poslove sekretarice u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, a potom vraćen u sjedište kada je i primljen na poziciju trećeg sekretara.

Ovaj suprug folk pjevačice Elvire Rahić na skoro svim službenim putovanjima Turkovićevoj je vjerna pratnja, iako ne govori nijedan strani jezik. Forić je nedavno još jednom nagrađen i unaprijeđen u ministra savjetnika.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI