Podignuta optužnica u aferi “SMS” koja vodi do vrha Hrvatske

“USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana F. V. (1982.) i B. C. (1969.) zbog počinjenja krivičnih djela sprječavanja dokazivanja, članak 306. stavak 2. Kaznenog zakona, a sve u svezi članka 21. stavak 2. tačka 4., u svezi stavka 2. tačke 1. Zakona o USKOK-u, i pomaganja u spriječavanju dokazivanja, članak 306. stavak 2. Krivičnog zakona u vezi članka 38. Krivičnog zakona (KZ/11), a sve u vezi članka 21. stavak 2. tačka 4., u svezi stavka 2. tačka 1. Zakona o USKOK-u. (18. 2. 2019.)”, saopćio je USKOK.

Nekadašnji policijski informatičar Franjo Varga i Blaž Curić, bivši vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a ujedno i kum potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, u istražnom zatvoru čekaju okončanje USKOK-ove istrage vezane za optužbe za krivotvorenje tzv. Mamićevih SMS-ova, kao i za odavanje tajnih mjera nadzora nad Vargom.

‘Optužnicom se prvooptuženom stavlja na teret da je, od sredine 2017. godine do 20. rseptembra 2018., na području Belišća i Zagreba, u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv M. P., Z. M., Z. M. i D. V. zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja i ovlasti, kao i postupku predaje povodom EUN-a izdanog od strane Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv I. T. pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prepisku i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj iz koje proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje krivičnog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Za potrebe izrade navedenog drugooptuženi je prvooptuženom dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba”, stoji u saopćenju USKOK-a.

Podjsetimo, osuđeni bivši čelnik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić nedavno je ispitan u Bosni i Hercegovini o slučaju “SMS”, jedne od afera koja potresa Hrvatsku.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI